Dosije Lara Kroft - homepage
DOWNLOAD: programi (utilities)
  Tomb Raider   Lara Kroft   Download   Desktop   Linkovi
 
Pomoćni programi i nezvanične 'zakrpe'

GLIDOS je genijalni progam britanskog programera Pola Gardinera koji vam omogucava igranje originalnog Tomb Raidera I i Unfinished Business u visokoj rezoluciji (od 640x480 do 1280x1024). Najnovija verzija Glidosa, 1.7, ima oko 800 KB i može se besplatno skinuti sa sajta www.glidos.net . Uz njega vam je potreban patch-ovan tomb.exe (TR1) ili tombub.exe (TRUB) za Voodoo Rush koji osim na Dosijeu Lara Kroft možete naći i na Drakmanovom sajtu, i naravno 3D kartica koja podržava Open GL. (Tu spadaju skoro sve 3D kartice koje su izašle u poslednjih nekoliko godina; ja npr. imam NVidia Vanta 32 MB i fantastično radi sa Glidosom.) Ako imate problema sa download-om patcheva, javite mi i poslaću ih e-mailom. UŽIVAJTE!

TombEdit koji je napravio Norbert Wiesinger je fini mali program koji vam pomaže da menjate savegame fajlove. Otvorite savegame uz pomoć grafičkog interfejsa. Kliknite na odgovarajuća mesta da dodate/oduzmete oružja, municiju, paketiće za prvu pomoć ili predmete (ključeve, artifakte, itd.), povećate zdravlje ili vazduh, i/ili date Lari neograničeno zdravlje ili vazduh. Onda sačuvajte (save) fajl i startujte ga u igri. Skinite ga sa TombEdit sajta.

Savegame Editor Pola Voltona se može skinuti sa Shotgun City ili Paul's site. Omogućava korisnicima da menjaju savegame fajlove za sve TR PC igre, uključujući i The Last Revelation, The Lost Artifact i Times Exclusive bonus nivo. (Pol takođe nudi Editor za pozicije, sa kojim možete menjati Larinu poziciju u igrama. Shotgun City takođe ima druge editore i mnogo informacija o podešavanju Tomb Raidera za raznorazni 3dfx hardver.)

Frenkov Tomb Raider Savegame Editor (samo za TR1) ne radi samo uobičajene stvari sa oružjem, municijom i paketićima za prvu pomoć, već vam takođe omogućava da menjate Larin položaj i brzinu. Skinite ga odavde.

Patch za letenje (Tomb Raider 2/3/4), zajedno sa uputstvom na srpskom, možete skinuti odavde (6 KB), a za više detalja i updates posetite autorovu stranicu.

Patch za neograničeno zdravlje u Last Revelation - samo iskopirajte TR4PATCH.EXE u folder u kome je instaliran Last Revelation i startujte ga. Radi i sa demo nivoom za TRTLR (u tom slučaju bolje napravite rezervnu kopiju originalnog tomb4.exe fajla.) Skinite patch odavde (34 KB).


Ako hoćete da napravite sopstvenu sound scheme ili su vam potrebni zvuci za desktop temu, postoji više programa za ekstrakciju (izvlačenje) zvuka iz Tomb Raider igara. U TR1 zvuci su smešteni u .PHD fajlove, u TR2, TR3 i TR4 u fajl MAIN.SFX.

S_Jack! - najbolji program za izvlačenje zvuka iz Tomb Raider igara (141 KB). Sa ovim programom možete izvući bilo koji zvuk iz TR1 (tražite ih u .PHD i .TUB fajlovima), TR2 (MAIN.SFX), TR3 (MAIN.SFX i cdaudio.WAD) i TR4 (MAIN.SFX), i sačuvati ga kao .WAV fajl.

TombRipper - još jedan program za TR zvuke, ali samo za SFX i WAD fajlove.

Ako vam se dopada muzika iz Tomb Raider igara, postoje načini da je slušate i kada ne igrate igru. U TR1 i TR2 ona je u uobičajenom CD formatu (što znači da je možete slušati u CD-plejeru i da je morate ripovati da bi je konvertovali u MP3). U TR3 sva muzika je spakovana u fajl cdaudio.wad (u 'audio' folderu), i pojedine pesme možete izvući (kao WAV fajlove) samo sa posebnim programima. U TR4 muzika je u WAV formatu.

Postoji čak i muzika koju su napisali obožavaoci - najpoznatiji su Markus Trogen iz Švedske i Nikolas Belardi iz Francuske. Markusovu muziku možete naći na The Croft Times, a za najveću zbirku TR muzike (u MP3 i RA formatu) posetite Dance Raider sajt.

Za slušanje muzike u MP3 formatu skinite Winamp 2.65, a za RA vam je potreban Real Audio player.

Jack, the Tomb Raider Texture Ripper - za izvlačenje tekstura iz PHD, TUB, TR2 i TR4 fajlova u .BMP formatu (261 KB). Za najnoviju verziju proverite autorov sajt.

Escape Player - uz pomoć ovog programa možete gledati FMV filmove za TR1, TR2 i TR3 van igre. Možete ga naći i na Tomb Raider: Lost Artifact CD-u, u Escape folderu. Na mom sajtu ćete naći tu istu, novu verziju spakovanu sa Winzip (250 KB). Ako ste već skinuli stariju verziju (od preko 700 KB) sa nekog drugog sajta (npr. The Croft Times), da bi gledali FMV morate presnimiti FMV fajlove u isti folder u kome se nalazi Escape Player.

Bink Tool - za FMV filmove iz Tomb Raider: The Last Revelation potreban vam je Bink Tool (1.2 MB).


Ostali korisni programi

GetRight - odličan program za skidanje (download) fajlova. Omogućava vam da pauzirate i nastavite skidanje (tamo gde to server dozvoljava), skidanje dok niste pored kompjutera, prekidanje veze kada završi, itd.

Microsoft Logo Key Control Utility tj. pomoćni progam za kontrolu logo tastera - Tomb Raider 1 radi u DOS-u. Tako ako igrate na kompjuteru sa Windows-om i slučajno pritisnete Windows taster igra će se 'srušiti' (crash). To se može sprečiti ako skinete i upotrebite pomoćni program Microsoft Logo Key Control (ranije se zvao "Doswinky"). Treba da skinete neke "Kernel Toys" sa Microsoft sajte. Uključena su i uputstva za instalaciju i upotrebu 'Dosvinkija'. (NAPOMENA: Microsoft seli ovu stranicu s vremena na vreme. Ako link ne valja, tražite "Kernel Toys" i/ili "Logo Key Control" na njihovom sajtu.

DirectX - zavisno od toga koju Tomb Raider igru igrate, možda ćete morati instalirati noviju verziju Microsoft DirectX da igre radila kako treba. Za TR: The Last Revelation, to je DirectX 6.1 (ili noviji). Svaki Tomb Raider CD dolazi sa neophodnom verzijom DirectX. Ili je možete skinuti sa Microsoft DirectX ili Windows Update web sajtova. Da bi videli koju verziju DirectX imate, dvaput kliknite na My Computer ikonicu, pa na C:, Program Files, DirectX, Setup,i konačno DXDiag. Ovaj program će pokazati koju verziju DirectX ste instalirali.

Adrese sajtova sa više Tomb Raider programa možete naći na stranici sa linkovima.Vrh stranice

 

© 2000 Dosije Lara Kroft: www.laracroft.co.yu