Dosije Lara Kroft - homepage
Saveti i strategije
  Tomb Raider   Lara Kroft   Download   Desktop   Linkovi
 
KORIŠĆENJE POKRETA

Upoznajte Larine sposobnosti da bi se snasli u svakoj situacijiKada prvi put počnete da igrate igru, odvojite malo vremena da naučite kontrole i uvežbate pokrete. Testirajte Larine sposobnosti rano u relativno bezbednim situacijama. Onda nećete morate toliko da se mučite pokušavajući da izvedete komplikovanije nizove pokreta kada to bude potrebno. Nivo za vežbanje, Larina kuća, je dobro mesto za početak, ali možete koristiti i prvih nekoliko nivoa.

Hodajte, ne trčite. Dobro, ne baš uvek, ali svakako kada budete išli po uskim i/ili visokim platformama. Lara nikada neće pasti preko ivice kada držite taster za Hodanje. Hodanje, koraci u stranu, usmeravanje i gledanje takođe mogu pomoći da pripremite Laru za skok (pogledajte Pripremu za skokove, dole).

Naučite da procenite rastojanje. Slično, možete uštedeti mnogo vremena ako znate šta je Lara sposobna da izvede svakim pokretom. Okruženje u igri je izgrađeno od poligona ili blokova. Sav teren je podeljen u te kvadrate, i svaki Larin pokret pokriva određeno rastojanje. Naučite koliko daleko ona može ići sa svakim pokretom i retko ćete loše proceniti skok kada bude važno.

POKRET (tasteri za PC/Sony PlayStation) PREĐENA POVRŠINA
Skok iz mesta

(Alt/Kvadrat + Strelica Gore)

Otprilike 2 kvadrata
Skok iz mesta sa hvatanjem

(Alt/Kvadrat + Strelica Gore)

Oko 2 1/2 kvadrata - od ivice jednog kvadrata preko 2 kvadrata, hvata ivicu trećeg kvadrata. (Napomena: Dodavanje hvatanja (Akcije) skoku takođe snižava luk skoka, što može biti korisno za skakanje u niske ulaze ili na blokove postavljene malo preblizu za običan skok iz mesta.)
Skok iz zaleta

(Strelica gore + Alt/Kvadrat)

Otprilike 3 kvadrata
Skok iz zaleta sa hvatanjem

(Strelica gore + Alt/Kvadrat + Ctrl/X)

Oko 3 1/2 kvadrata - od ivice jednog kvadrata preko 3 kvadrata, hvata ivicu četvrtog kvadrata. (Napomena: Za najduži skok za doskok na ravnu površinu, koristite skok iz zaleta bez hvatanja. Pritiskanje akcije kada nema šta da se hvata zapravo skraćuje pređenu razdaljinu. Takođe pogledajte napomenu kod Skoka iz mesta s hvatanjem, gore.)
Odskok (Strelica Dole) ili Kotrljanje/Prevrtanje (End/Strelice Gore + Dole/Krug) Malo manje od 1 kvadrata
Salto (skok) unazad (Alt/Kvadrat + Strelica Dole) Otprilike 2 kvadrata
Salto (skok) u stranu (Alt/Kvadrat + Strelica Levo ili Desno) Otprilike 2 kvadrata

Komplikovanije kombinacije slede ista osnovna pravila.

Priprema za skok. Traje trenutak, ali nikada nećete promašiti skok ako to učinite. Da se pripremite za skok iz zaleta, prvo dovedite Laru do ivice i namestite je licem prema suprotnoj ivici. (Ako je potrebno, koristite hodanje, korak u stranu, usmeravanje i gledanje iz Osnovnih pokreta.) Kada je namestite, odskočite jednom (strelica dole). Onda pritisnite Strelicu Gore + Skok, i Lara će potrčati napred dva koraka pa skočiti pri trećem. Ako se ne pripremite, Lara može prekoračiti ivicu i pasti ili skočiti prerano i ne stići do mesta gde ste hteli da doskoči. Zato ukoliko vas ne jure ili ne pokušavate da prestignete tempiranu zamku, ne zalećite se mnogo pre skoka.

Pripremite se slično i za skokove iz mesta. Ako Lara treba da skoči i uhvati platformu preko puta, dođite do ivice pre skoka. Ako treba da doskoči na ravno mesto napred, procenite razdaljinu i odstupite nekoliko koraka ako treba pre skoka. I zapamtite da pritiskanje Akcije skraćuje skok, pa to ne činite ako nije neophodno.

Dobro razmislite pre svakog pokretaSpuštanje umesto skakanja sa velike visine. Lara će možda izgubiti malo energije, ali svakako manje nego da je skočila. Spuštanje + izvlačenje oružja + prevrtanje je zgodan kombinovan pokret, pošto se Lara spušta (silazi) i ustaje spremna za akciju. Lara se takođe može spustiti da visi s platforme, pa pustiti i uhvatiti drugu platformu ili otvor ispod.

Korišćenje kosina. Postoje neke kose površine na koje se Lara ne može popeti. Ako se dočeka na njih, počeće da klizi ukoliko odmah ne skoči. Ona može zgrabiti ivicu i visiti s kraja nekih kosina ako sklizne dole unatraške (tj. licem uzbrdo). Kada visi, može se spustiti na površinu ispod, pomerati se levo/desno, ili popeti i brzo izvesti salto unazad na platformu iza nje. Može takođe kliziti dole licem napred i skočiti pre nego što stigne do kraja kosine. (To je zgodno znati za mesta gde je potrebno više skokova sa kosih blokova.) Od Tomb Raidera 2, ona se može obrnuti u vazduhu ako treba da promeni pravac dok klizi. (Pogledajte Kombinovane pokrete za detalje.)

Površine za penjanje. Od TR2, Lara se može peti uz merdevine, police s knjigama i neke druge uspravne površine. Drži se tasterom za Akciju (Ctrl). Strelicama se penje gore, dole, levo i desno. Može skočiti uvis i zgrabiti merdevine korišćenjem tastera za Skok + Akcija. A ponekad će morate da siđe s merdevina na neuobičajen način na površinu iza nje ili da skoči da zgrabi druge merdevine. (Za savete, pogledajte Kombinovane pokrete.)
Od TR3, ona može takođe koristiti neke površine iznad glave da se uhvati kao za šipke. Kontrole su slične onima za obično penjanje merdevinama: Skok (uvis ili napred, zavisno od potrebe) + Akcija da se uhvati, strelice da se pomera.
U TR4, Lara se može peti uz i pomerati oko ispupčenih i uvučenih uglova. Kontrole su iste: samo držite Akciju i levo/desno, i ako površina dozvoljava, ona će se popeti/pomeriti oko ugla i nastaviti dalje.

RAZNI SAVETI

Snimajte poziciju često. Ako igrate PC verziju igre - na kompjuteru - nema razloga da ne snimate često. To će vam uštedeti mnogo ponavljanja, a može vam i spasiti život (na primer, tokom bitke sa velikim neprijateljem, ako vam dobro ide, snimite poziciju tokom borbe tako da ako ipak poginete ne morate sve iz početka. Jedan predlog: često snimajte u novi slot, tako da se, ako slučajno snimite poziciju kad vam ide loše, možete vratiti do ne tako davno snimljene pozicije i pokušate ponovo.

Možete iskopirati vaše 'savegame' fajlove u posebne foldere u vašem TR direktorijumu pa ih kasnije koristiti ako želite. Razmislite o označavanju foldera sa nivoima iz igre iz koje su da bi ih kasnije lako razlikovali. Prim.prev: Ja vam savetujem da jednostavno preimenujete fajlove i prebacite u poseban direktorijum ili spakujete nekim programom (Winzip). Na primer, snimili ste poziciju na početku nivoa 'Area 51' u prvi slot. Kada izađete iz igre, preimenujte fajl savegame.0 u Area 51.x i sklonite ga, a kada poželite da opet igrate taj nivo, samo iskopirajte taj fajl u TR direktorijum i opet ga preimenujte u savegame.X, gde je X broj od 0 do 14. Takođe, nije loše da snimate poziciju na početku nivoa (ili pred sam kraj) i čuvate ih za kasnije, kada opet poželite da igrate baš taj nivo (tako nećete morati da igrate iz početka, preskačete nivoe ili skidate fajlove sa Interneta).

Štedite paketiće za prvu pomoć. Verovatno će vam trebati više kasnije u toku igre, kako neprijatelji postaju teži a zamke opasnije. Ne trošite paketić ako ste skoro na kraju nivoa. Na početku svakog sledećeg nivoa imaćete potpuno zdravlje. I ne trošite više nego što vam treba. Mali paketić obnavlja pola Larinog zdravlja; veliki sasvim obnavlja zdravlje.

Budite kreativni sa paketićima za prvu pomoć. Možete ih koristiti tokom borbe ako je neophodno. TR2 ima tastere za prvu pomoć (8 za mali paketić i 9 za veliki). U svim igrama, Esc taster je kao tajm-aut za oporavak. Prva pomoć može pomoći i kada ronite i ostanete bez vazduha. Ipak, to koristite samo za hitne slučajeve, jer davljenje vrlo brzo troši zdravlje. Prva pomoć može takođe održati Laru u životu ako se zapali.

Mali paketic za prvu pomoc

Veliki paketic za prvu pomoc

Signalne rakete (flares)Štedite signalne rakete. U TR2, TR3 i TR4 Lara dobija signalne rakete da osvetli put. Ima ih mnogo u igri, ali ako se desi da nemate dovoljno, pokušajte sa ovim trikovima. Snimite poziciju, istražite mračnu oblast koristeći signalnu raketu pa ponovo stratujte tu poziciju ako ne nađete ništa zanimljivo. Ili, ako ste očajni, koristite pištolje da vam osvetle put ili posvetlite monitor.

Hodajte kroz šiljke, polomljeno staklo i bodljikavu žicu. Ovo deluje očigledno starijim igračima, ali ako ste novi, zapamtite to. Lara neće biti povređena ako HODATE kroz ove opasne oblasti. (NAPOMENA: U TR4 šiljci su opasni kako god da se krećete, zato ih izbegavajte.)


Tomb Raider: The Last Revelation - INVENTAR I CILJANJE

Kombinovanje/odvajanje predmeta i biranje municije. Kada ih odaberete, neki predmeti i oružja daju dodatne izbore. Na primer, izvesni pronađeni objekti se mogu iskombinovati u jedan predmet, a neka oružja se mogu kombinovati sa laserskim nišanom za preciznije gađanje. Takođe, neka oružja mogu koristiti razne vrste municije.

Pritisnite Esc da odete do meni ekrana. Koristite tastere za levo/desno da okrećete meni prsten do predmeta koji želite. Pritisnite Akciju/Enter da ga odaberete. Koristite tastere za gore/dole da odaberete Equip (opremiti se), Combine/Separate (iskombinovati/razdvojiti) ili Choose Ammo (odabrati municiju) (tamo gde je to moguće). Pritisnite Akciju/Enter da odaberete. Kada odaberete Combine ili Choose Ammo, dobićete dodatni izbor. Koristite levo/desno da se krećete kroz razne opcije (tj. predmet koji želite da iskombinujete sa prvim predmetom ili vrstu municije koju želite da koristite), pa Akciju/Enter da odaberete onu koju želite. Pritisnite Akciju/Enter ponovo da upotrebite ili opremite se određenim predmetom. Ili, pritisnite Esc da odustanete od biranja i vratite se u glavni inventar. Pritisnite Esc ponovo da nastavite igru.

Automatsko protiv ručnog ciljanja. U meniju Options (opcije) (kome se može pristupiti iz glavnog menija ili ekrana za Pauzu), možete birati između automatskog i ručnog ciljanja. Automatsko ciljanje je slično sistemu borbe u prethodnim igrama. Kada neprijatelj dođe u domet, Lara će ga automatski nanišaniti ako ima oružje u rukama. Sa Ručnim ciljanjem, ona neće nanišaniti neprijatelja dok ne pritisnete taster za Gledanje. U oba načina ciljanja, kada pritisnete Lara će kružiti kroz mete koje su na raspolaganju. (NAPOMENA: Za razliku od ranijih igara, gde ste mogli držati taster za Gledanje da meta ostane na nišanu, kada sa neprijatelj izgubi s vidika, više neće biti na nišanu.)

KompasUpotreba kompasa. Pritisnite Esc da odete do ekrana za inventar. Kompas je s vaše leve strane, ispod meni prstena. U slučaju da nikada niste koristili pravi kompas, crvena strana igle uvek pokazuje sever. Onda možete ukapirati gde su istok, zapad i jug; ili okrenuti Laru prema severu, pa će oznake na kompasu odgovarati stvarnosti. [Prim.prev. U slučaju da ne znate strane sveta na engleskom, slova na kompasu znače sledeće: N=SEVER (north), E=ISTOK (east), S=JUG (south), W=ZAPAD (west).]

(NAPOMENA: Kompas pokazuje u odnosu na Laru, a ne kameru. Zato pazite na Larinu poziciju. Ako je Lara uza zid ili u uglu, i kamera nije direktno iza nje, kompas pokazuje tačno pravac u kome je ona okrenuta, ne pravac u kom gleda kamera. Ako vas ovo zbunjuje, samo odvedite Laru na otvoren prostor pre nego što pokušate da gledate kompas.)

Upotreba dvogleda. Pritisnite Esc da odete do meni ekrana. Koristite strelice za levo/desno da okrećete meni prsten do dvogleda (binoculars), pa pritisnite Akciju/Enter da ga odaberete. Pogled će se prebaciti u pogled kroz dvogled. Koristite tastere < i > za približavanje i udaljavanje (zoom in/zoom out). (NAPOMENA: Ako ste promenili kontrole, to će biti tasteri koje ste odredili za Signalne rakete (Flare) i Sprint.) Koristite taster Space (izvačenje/sklanjanje oružja) da sklonite dvogled i vratite se normalnom pogledu.

Upotreba laserskog nišana. Slično je dvogledu, jedino što se može kombinovati sa određenim oružjim (revolverom i samostrelom) za preciznije ciljanje na većoj razdaljini. Koristite meni prsten da iskombinujete oružje i laserski nišan. Onda odaberite oružje (equip). Kada pritisnete taster za Gledanje, pogled će se promeniti u pogled kroz laserski nišan. Koristite tastere < i > za zumiranje po potrebi. (NAPOMENA: Ako ste promenili kontrole, to će biti tasteri koje ste odredili za Signalne rakete i Sprint.) Pustite taster za gledanje ili sklonite oružje da se vratite normalnom pogledu.Vrh stranice

 

© 2000 Dosije Lara Kroft: www.laracroft.co.yu