NEVADA nivo 2: HIGH SECURITY COMPOUND (Strogo obezbeđena baza)

Neprijatelja: 14* Predmeta: 20, plus PIŠTOLJI, PIŠTOLJ 'PUSTINJSKI ORAO' I BACAČ GRANATA, 3 kartice, 4 propusnice i 3 kristala Tajne: 2

Potrudite se da pronađete sva tajna mesta da biste imali pristup do tajnog nivoa na kraju igre.

*Broj neprijatelja ovde nije precizan. Ne morate da ubijate zatvorenike. Ako ih budete ubijali, broj ukupnih ubistava će biti znatno viši. Postoje dva zatvorenika koje nikako ne možete ubiti: prvog kojeg sretnete ako sledite ovaj opis i onog blizu mesta gde nalazite drugu karticu-ključ.

Ciljevi: Počinjete nivo zaključani u ćeliji sa samo jednim malim paketićem za prvu pomoć (ili vašim kristalima za snimanje pozicije ako igrate na Sony PlayStation-u). Čuvari su oduzeli sve ostalo što ste imali. Morate pobeći i, usput, dočepati se nekog oružja. Vaše kolege zatvorenici vam mogu biti dragoceni saveznici, zato ih ne dirajte. Moraćete pronaći niz od 7 propusnica/kartica da dobijete pristup do raznih delova nivoa.

Opis: ĆELIJSKI BLOK [ODELJENJE C]: Popnite se na prozor da aktivirate senzore i privučete pažnju čuvara. Kada uđe, protrčite pored njega i otvorite vrata ćelije pored. Robijaš će izaći i pobrinuti se za čuvara za vas. Otvorite i ostale ćelije kad ste već tu, pošto će vam kasnije u nivou biti potrebno pojačanje. (Jesam li samo ja u pitanju, ili svi ovi momci izgledaju kao nabildovani Džordž Majkl?)

Uđite u otvorenu ćeliju dijagonalno suprotno od Larine. Skočite u prolaz iznad lavaboa. Gurnite pokretni sanduk jednom i puzite kroz mali otvor okolo do druge strane. Gurnite drugi pokretni sanduk jednom. Okrenite se desno, prema prvom sanduku (sada ste s njegove druge strane) i gurnite ga jednom, iza niskog otvora. Vratite se do drugog sanduka i povucite ga dva puta. Puzite natrag i pokupite TAJNU #1, mali paketić, na mestu gde je bio drugi sanduk.

KROV BAZE: Sada se popnite kroz otvor u plafonu na stazu iznad. Skočite iz zaleta preko bodljikave žice u jami da zgrabite drugu ivicu. Popnite se i produžite. Hodajte kroz bodljikavu žicu i povucite prekidač da otvorite poklopac. Popnite se na platformu pa niz merdevine u hodnik levo. (Ne spuštajte se na bodljikavu žicu dole.)

Pratite hodnik, preskačući prvi poklopac u podu. Padnite kroz drugi poklopac i pritisnite dugme u kancelariji da otvorite rešetke ćelijskog bloka. Ako se sakrijete, čuvar vas neće primetiti i zatvorenici će istrčati i srediti ga. Uzmite mali paketić, čaure za sačmaru i KARTICU (Key Card) od čuvara kada bude oboren. Upotrebite karticu da otvorite kapiju naspram ćelijskog bloka.

KUPATILO, KUHINJA I TRPEZARIJA [ODELJENJE D]: Unutra je četvrtasta oblast sa hodnicima. Desno su zatvorena vrata koja vode u žutu oblast. Napred su trpezarija i kuhinja. Kupatilo je levo.

Idite kroz kupatilo u skladište. Pronađite pokretni sanduk i vucite/gurajte ga ispod otvora u plafonu. Popnite se, preskočite ljubičastu cev i upotrebite prekidač da poplavite prostoriju ispod. Plivajte na dole i kroz drugi otvor u plafonu. Pratite prolaz, preskačući otvor iznad upaljenog šporeta u kuhinji. Produžite do staze napolju.

Pređite preko jama sa bodljikavom žicom držeći se za ivicu zida. Spustite se na kraju i idite niz rampu. Upotrebite prekidač da isključite šporet i dugme da otvorite vrata, ali se vratite putem kojim ste došli i spustite se na šporet.

Uzmite mali paketić na pultu. Onda pritisnite dugme da otvorite vrata kuhinje da izađete. Sada prvo otvorite vrata desno (koja vode u trpezariju), pa onda ona levo. Pustite čuvara da vas juri kroz trpezariju natrag do ćelijskog bloka da bi ga vaši drugari sredili. Oduzmite njegov mali paketić.

Vratite se u kancelariju pored kuhinje, odakle je čuvar izašao. Pritisnite dugme tamo da podignete rešetke na ventilatorima u kuhinji. Popnite se pažljivo kroz ventilacioni otvor i uzmite kristal. Skliznite niz kosinu i skočite da zgrabite pukotinu. Pomerajte se levo, spustite se i odmah skočite da doskočite na ravno mesto na drugoj strani bodljikave žice. Popnite se u mali otvor i pratite prolaz do merdevina. Popnite se gore i idite duž prolaza da otvorite poklopac gore. Vratite se, skočite da uhvatite suprotnu ivicu otvora i popnite se.

ZELENA RAMPA [ODELJENJE E]: Pozdravite vašeg prijatelja Džordža i produžite do kraja hodnika. Popnite se uz rešetku i pokupite mali paketić na dnu zelene rampe. Jedan čuvar patrolira na vrhu. On vas neće pratiti niz rešetku, pa ćete morati da ga odvedete negde drugde. Trčite uz rampu i skrenite desno. Sprintujte kroz sledeću prostoriju, pored sanduka pa levo. (Ne idite desno inače će senzori aktivirati top i nećete stići daleko.) Daleko levo je otvor u koji možete uskočiti. Trčite u hodnik napred i pritisnite dugme da pustite Džordža iz njegove ćelije. On će prebiti čuvara da biste vi mogli uzeti njegovu KARTICU (Key Card).

Popnite se natrag do vrha i upotrebite karticu da otvorite kontrolnu sobu. Unutra je veliki paketić i Uzi municija. Pritisnite dugme da deaktivirate senzore. Sada možete proći kroz tu oblast i niz merdevine. Trčite niz hodnik levo. Čuvar će vas juriti. Opet, otvorite vrata ćelije. Kada robijaši završe sa pozornikom, maznite mu ŽUTU PROPUSNICU (Yellow Security Pass) i signalne rakete.

NAPOLJU/OBLAST OKO HANGARA: Idite natrag gore do peskovite oblasti. Upotrebite propusnicu da otvorite vrata na udaljenoj strani hangara. Uđite i pratite prolaz do malog otvora. Idite kroz njega, umesto niz rampu, da izbegnete čuvara na dužnosti dole. Prođite pored prozora i spustite se (tiše je nego skakanje) u hodnik ispod. Puzite do prekidača i povucite ga da otvorite vrata levo. Čuvar će odlepiti, ali neće preći lasersku zamku ispred vrata. Zato skočite preko nje u ulaz i otrčite niz hodnik. Ili, ako hoćete da sredite čuvara, sačekajte da se približi vratima. Onda, pre nego što krene da se vraća, pomerite prekidač, i spržiće ga laser.

KULA SA SATELITSKOM ANTENOM I BAZEN ISPOD [ODELJENJE C]: Produžite do ogromne, otvorene prostorije u kojoj se nalazi centralna građevina sa stepenicama koje idu oko nje i satelitskom antenom na vrhu. Postoji nekoliko načina da završite sledeći deo posla. Tekst koji sledi opisuje jedan od načina. (Pogledajte dijagram za orijentaciju.)

(NAPOMENA: Možete doći do kontrolne sobe iza stakla koju vidite gore na desno kada uđete. Hodnik koji vodi do nje je na suprotnoj strani kule. U kontrolnoj sobi su dva dugmeta. Jedno pomera satelitsku antenu, otkrivajući otvor na vrhu kule kroz koji se možete spustiti u bazen ispod. Drugo otvara vrata u hodniku koji vodi natrag do kule. Međutim, ništa od ovoga nije potrebno ako pratite ovaj opis.)

Spustite se na stazu odmah ispod ulaza. Pobrinite se da Larino zdravlje bude 100% (ili bar blizu). Okrenite je tako da ulaz bude iza nje a kontrolni centar iza stakla s desne strane. Odskočite i uhvatite ivicu, pa se spustite dole. Izgubiće više od pola zdravlja, ali ako se spustite negde dalje, izgubiće još više. (Pogledajte ove snimke ako niste sigurni odakle da se spustite.)

Kada se spustite, bićete pri dnu kule na kojoj je satelitska antena. U sredini ove četvrtaste prostorije je otvor iznad bazena. Na jednom od zidova su merdevine koje vode gore. (To su merdevine označene sa #1 u dijagramu.) Na drugoj strani prostorije je hodnik koji vodi do drugih merdevina, koje vode dole. (To su merdevine označene sa #2 u dijagramu. One su iza Lare kad se spusti odozgo.)

Prvo, popnite se merdevinama koje vodi gore. Pratite prolaz do T raskrsnice. Čuvar je niz hodnik levo, okrenut leđima. Šunjajte se na desno (hodajte ili puzite; ne trčite, jer će vas čuti). Popnite se u mali otvor nakraju hodnika, uzmite ŽUTU PROPUSNICU (Yellow Security Pass) i tiho izađite odatle putem kojim ste došli. (NAPOMENA: Zapamtite ovo mesto; vraćaćete se kasnije po tajnu.)

Kada stignete do četvrtaste prostorije na dnu kule sa antenom, idite u krug oko otvora u centru do suprotne strane i siđite niz merdevine. VAŽNO: Pritisnite dugme u udubljenju levo od merdevina. Kada se vratite u ovu oblast, moraćete proći s druge strane. Sada uđite u prostoriju desno od merdevina i upotrebite vašu žutu propusnicu da spustite vrata između propelera i kristala u prolazu na dnu bazena.

Bazen ima rešetke na sve četiri strane. Jaka struja vuče Laru prema rešetkama, tako da ćete lako biti zarobljeni i udaviti se. Da se ne bi mučili i borili sa strujom, našla sam lakšu strategiju: popnite se merdevinama desno od žute brave. (Pogledajte snimak radi orijentacije.) Na vrhu merdevina je mračna prostorija sa plavičasto-ljubičastim osvetljenjem. Jedna strana je otvorena prema bazenu. Spustite se na malu, četvrtastu platformu koja štrči u bazen. Odatle, možete pasti u vodu skoro tačno iznad otvora sa kristalom. Plivajte kroz otvor, uzimajući kristal, i produžite niz podvodni tunel. Povucite polugu da otvorite vrata i nastavite.

Izronite u sledećoj prostoriji u jednom od uglova da izbegnete smrtonosnu lasersku zamku. Ako niste stigli da ih pokupite usput, vratite se u tunel po signalne rakete i mali paketić. Izađite iz vode, preskočite laserske zrake i spustite se u sledeći prolaz s vodom. Pratite ga do velike prostorije sa kukom iznad i kolegom, odbeglim zatvorenikom.

PROSTORIJA SA POKRETNOM TRAKOM I KUKOM: Popnite se na sanduke levo od ulaza. Prostorija iza sadrži veliki paketić, PIŠTOLJE i napunjeni PIŠTOLJ 'PUSTINJSKI ORAO' (Desert Eagle) - konačno! Oprezno izađite iz prostorije, pošto su senzori za top iznad aktivirani. Držite se uza zid desno od vrata i popnite se preko sanduka.

POVRATAK U KULU SA SATELITSKOM ANTENOM: Sada kad imate oružje, vratite se u prethodnu oblast po tajnu. Plivajte natrag do bazena, pratite drugi podvodni tunel u uglu do mračnog niskog prolaza. Puzite kroz njega do hodnika blizu prostorije sa žutom bravom. Jedan čuvar je na straži ovde. Eliminišite ga, nastavite okolo na desno i popnite se merdevinama.

(NAPOMENA: Ako ste zaboravili da otvorite vrata ranije i put vam je preprečen, vratite se u bazen. Izađite iz vode na malu, četvrtastu platformu i skačite s platforme na platformu u smeru skazaljke na satu oko bazena do zelenog niskog otvora. Puzite kroz njega do prekidača, koji otvara vrata. Vratite se kroz bazen u hodnik gde ste ubili čuvara.)

Popnite se uz merdevine do četvrtaste prostorije pri dnu kule sa satelitskom antenom. Idite okolo do merdevina, popnite se (tamo gde ste ranije uzeli žutu propusnicu), ubijte drugog čuvara, i uzmite njegove granate i KARTICU (Key Card). Sada upotrebite karticu da otvorite vrata na kraju hodnika. Ovo je TAJNA #2 - napunjeni BACAČ GRANATA.

POVRATAK U PROSTORIJU SA POKRETNOM TRAKOM I KUKOM: Vratite se, preko tunela na dnu bazena, do prostorije sa kukom. Idite uz rampu desno, ubijajući čuvara na prvoj krivini i još 4 vojna policajca i vučjaka na vrhu. Jedan od njih će ostaviti PLAVU PROPUSNICU (Blue Security Pass) i granate. Pokupite ih, plus veliki paketić iz male prostorije blizu kapije.

Popnite se merdevinama na vrhu rampe i upotrebite propusnicu da otvorite sledeća vrata. Ubijte čuvara koji istrčava. Unutra ćete naći 2 dugmeta. Pritisnite ono desno da uključite pokretnu traku, koja će izbaciti sanduk na kraju. Levo dugme otvara kapiju, puštajući još jednog čuvara i njegovog psa. Zato ako vam nije stalo da pobijete sve nepriijatelje, ne pritiskajte ga.

Siđite dole, idite niz rampu i upotrebite sanduk da se popnete na platformu iznad. Zgrabite rešetku iznad i prebacite se preko do platforme sa malim paketićem. Vratite se na sredinu pa idite levo, pored kuke, na stepenice. (Pogledajte snimak ako imate problema ovde.) Popnite se i ubijte čuvara da biste mogli pozajmiti njegovu ŽUTU PROPUSNICU. Pažljivo preskočite lasersku zamku i uzmite kristal. Vratite se na zemlju.

DOK ZA UTOVAR: Upotrebite propusnicu da otvorite kapiju ODELJENJA X. Krenite uz rampu do doka za utovar, ubijajući još jednog vojnog policajca na dužnosti napolju i drugog u magacinu. Pokupite municiju za Pustinjskog orla i mali paketić u udubljenju na vrhu nagomilanih sanduka. Idite se pozadi desno, gde ćete naći pokretni sanduk. Iza njega je udubljenje u kome je Uzi municija i granate. Popnite se u kamion da završite nivo.

Scena: Lara se krije iza nekih kutija dok radnici zatvaraju vrata kamiona. Otvara limenku bezalkoholnog pića i odmara se dok se vozi do Oblasti 51.

[Prethodni nivo] [Sledeći nivo]

[Spisak svih nivoa]