LONDON nivo 2: ALDWYCH (Oldvič)

Neprijatelja: 29 Predmeta: 41, plus 3 ključa, Masonski čekić, Ukrašena zvezda, stari novčić, karta i 9 kristala Tajne: 5

Potrudite se da pronađete sva tajna mesta da biste imali pristup do tajnog nivoa na kraju igre. U ovom nivou naći ćete i SAČMARU, MP5 JURIŠNU PUŠKU, UZIJE i BACAČ RAKETA (bazuku) ako ih niste našli u nekom ranijem nivou.

Ciljevi: Nađite put kroz napuštenu stanicu metroa do tajne jazbine misterioznog bratstva poznatog kao Prokleti. Prvi, nađite ključ od ostave, koji će vam pomoći da dobijete stari novčić. Nađite dva Solomonova ključa, koji će otključati vrata unutar hrama da biste mogli dobiti Masonski čekić. Kupite kartu sa vašim penijem (novčićem) i upotrebite je da dobijete pristup u drugu oblast, gde možete upotrebiti čekić da (posredno) dođete do izlaza iz nivoa. Usput, možete otkriti neke dodatne predmete i tajne, i saznaćete više o večito mladoj gospođici Sofiji Li.

Opis: Počinje sa Larom koja pada kroz rupu sa zvonika iznad. Zgrabite kraj prve kosine. Pustite Akciju i pritisnite je ponovo da se spustite na kosinu ispod, skliznite i zgrabite suprotni otvor. Popnite se i uzmite kutiju čaura za sačmaru. (NAPOMENA: Ako već nemate SAČMARU, dobićete je ovde umesto čaura.)

Spustite se u vodu, popnite se na suvo i idite uz stepenice. Na trećem odmorištu, upucajte ventilacioni otvor. Iza je kristal i merdevine koje vode do prostorije sa crvenim gredama. Ubijte člana bande koji vreba u uglu i pokupite gomilu stvari - signalne rakete, čaure za sačmaru, i Uzi municiju. (NAPOMENA: Opet, ako nemate SAČMARU, dobićete je ovde umesto čaura.) Saznaćete više o ovim momcima, "Prokletim", u sceni posle ovog nivoa.

Idite okolo na levo i povucite pokretni blok sa metalnim spiralama. Spustite se kroz otvor na jednu od mašina za karte. Upucajte još jednog tipa odozgo. Skočite na sledeću mašinu i popnite se uz zadnju stranu pokretnog bloka u prolaz. Spustite se/siđite iza šaltera za karte, gde ćete naći veliki paketić i KLJUČ OD OSTAVE (Maintenance Key). Pritisnite dugme da izađete. Pokupite mali paketić kod leša.

Kao što ste verovatno već ukapirali, sada ste u napuštenoj metro stanici Oldvič. Na drugoj strani mašina za karte su četvora vrata. Iza su pokretne stepenice koje vode dole do dva perona.

DESNA STRANA POKRETNIH STEPENICA: Prvo, idite kroz jedna od vrata desno i niz pokretne stepenice. Preskočite jamu na dnu. (Upotrebite skok iz zaleta sa desne strane; tavanica je suviše niska sa leve strane.) Ubijte maskiranog tipa i njegovog šugavog psa i upotrebite ključ da otvorite ostavu na kraju perona. Pritisnite dugme unutra da uključite svetla i pokupite Uzi municiju i mali paketić. Izađite i idite do drugog kraja perona, gde ćete naći STARI NOVČIĆ (Old Penny) pored osvetljenog znaka.

PROSTORIJA SA DRVENIM SANDUCIMA: Vratite su do jame na dnu pokretnih stepenica i spustite se u nju. Krenite levo (kada ste okrenuti ka pokretnim stepenicama iznad) i sprintujte u ulaz desno da izbegnete nadolazeći voz. Unutra je crveno osvetljena prostorija sa brojnim drvenim sanducima. Sredite 2 ljutita člana bande. Pokupite mali paketić na podu i kristal u uglu. Kada se ponovo popnete preko sanduka, jedan pas će vas napasti, pa spremite oružje. (NAPOMENA: Dugme iza sanduka na drugoj strani prostorije uključuje alarme, ali ne čini ništa drugo.)

Sada se popnite/skočite da budete u nivou sa kosom kutijom. Skočite u stranu na kosinu i skočite da zgrabite rešetku ispred. Popnite se i skočite unazad na platformu iza. Ubijte još jednog tipa koji vreba iza kutija. Oduzmite mu mali paketić. Skočite preko do male platforme napred i levo od crvenog svetla na tavanici. Skočite iz zaleta sa Akcijom da doskočite na platformu napred desno, iza rešetke-merdevine uz koje ste se upravo popeli. Ovde ćete naći Uzi municiju, ili UZIJE ako još nemate to oružje. (Pogledajte ovaj snimak ako imate teškoća sa pronalaženjem mesta.) Skočite iz mesta dole na kutije levo, ili se spustite na pod.

Vratite se na vrh gde ste ubili člana bande. Skočite uvis da zgrabite rešetku na tavanici i prebacujte se napred, pa desno. Spustite se na platformu. Popnite se u ulaz. Okrenite se i skočite da zgrabite platformu, gde ćete naći raketu. Sada uđite u ulaz ispod bušilice i, ako to niste učinili dole, SNIMITE POZICIJU.

PROSTORIJA SA BUŠILICOM: Skliznite unatraške niz rampu i zgrabite kraj. Pustite se i padnite na lomljive ploče. Skočite na levo na kosinu, pa skliznite i skočite da zgrabite vodoravnu pukotinu preko puta. Pomerajte se desno i spustite se na još lomljivih ploča. Padnite korz njih na kosinu ispod, zgrabite kraj i popnite se. Skočite, prevrćući se u vazduhu, da doskočite na suprotnu kosinu licem uzbrdo. Skliznite i zgrabite kraj. Puštajte se i hvatajte još tri puta i popnite se u udubljenje sa kristalom i MP5 municijom. Ovo je TAJNA #1. Naravno, sve se ovo mora izvesti brzo jer se ogromna bušilica spušta na vas odozgo. (NAPOMENE: U tajnoj oblasti biće MP5 JURIŠNA PUŠKA ako je još nemate. I u slučaju da ste zaboravili ono obrtanje u vazduhu, pritisnite Skok + Kotrljanje = Alt + End na PC-ju.)

Pratite rampe do dna po veliki paketić. Onda se penjite/skačite natrag do srednjeg nivoa sa podom od sivih ploča. Popnite se kroz otvor u plafonu u oblast od cigala. Tu se nalazi mali bazen (koji ne vodi nikuda ali može dobro doći ako se Lara zapali) i jedan kristal iza ugla. Popnite se uz rešetku na platformu sa vatrom iznad nje. Pazite da stojite na ivici da se ne bi zapalili. Skočite iz mesta na višu platformu i vatra će se ugasiti. Popnite se malo dalje po mali paketić. Popnite se na kosu platformu, idite do drugog kraja, pa skočite iz mesta ukoso da zgrabite sledeće merdevine-rešetku. Penjite se dok Larina stopala ne budu na prvoj srebrnoi liniji i skočite unazad da doskočite u udubljenje iza. Pritisnite dugme da otvorite poklopac natrag u prostoriji sa drvenim sanducima. To takođe uključuje drugu vatru na vrhu rešetke-merdevina. Skočite da zgrabite rešetku, popnite se, pa odmah čučnite. Puzite preko platforme da dobijete Uzi municiju, pa se spustite sa druge strane.

Pratite stepenice do niske, mračne prostorije iznad šina. Na dalekom kraju je pacov, veliki paketić i čaure za sačmaru. Pokupite stvari, pa se spustite kroz otvor na platformu ispod.

Opet, spustite se u jamu na niže šine i idite do prostorije sa drvenim sanducima. Upotrebite rešetke na plafonu da se prebacite natrag u oblast sa bušilicom. Pređite preko bušilice i popnite se u sledeći prolaz, gde ćete naći PRVI SOLOMONOV KLJUČ (Solomon's Key). Na žalost, moraćete se vraćati dugim putem: pratite prolaz do prostorije iznad šina gde ste bili pre par minuta. Spustite se na šine, pa se spustite na niže šine i vratite se u prostoriju sa drvenim sanducima.

[VAŽNO UPOZORENJE: Nekoliko ljudi me je obavestilo o bagu u PC i Sony PlayStation verziji igre u kome bušilica ne ostaje u ravni vrata već tone mnogo niže, pa ne možete preći preko nje da bi došli do Solomonovog ključa.

Huw L. predlaže jedno rešenje: on je otkrio da kada je išao kroz poklopac na vrhu prostorije sa drvenim sanducima u oblast sa troje tempiranih vrata (dole) pre prelaženja preko bušilice da dobije Solomonov ključ, bag sa bušilicom se aktivirao i nije mogao da dobije ključ. Međutim, kada je išao do bušilice PRE odlaska gore do troje tempiranih vrata, nije bilo baga.]

PROSTORIJA SA ROLOVOM: Popnite se/skočite uvis kroz otvor poklopca koji ste upravo otvorili. Uđite i sredite propalicu i njegovog psa. Uzmite čaure na platformi iznad mesta odakle ste ušli (skočite unazad na ovu platformu ili skočite pritiskajući Akciju) i MP5 municiju u prostoriji sa strane. Primetićete dvoje zatvorenih vrata. Iza jednih je poslednja tajna u ovom nivou. Vratićete se kasnije po nju. (Vrata u obliku rolova na vrhu dva stepeništa se ne otvaraju.) Za sada, padnite kroz lomljive ploče i povucite pokretnu kutiju koja blokira poklopac iznad.

TROJE TEMPIRANIH VRATA: Idite dole kroz otvor i pratite prolaz. Jedan put vodi natrag u prostoriju u kojoj ste upravo bili. Drugi vodi u mrežu prolaza koji se završavaju u prostoriji sa bazenom i troja vrata. Na zidu niz hodnik su 2 dugmeta. Ona otvaraju vrata, koja su tempirana da se zatvore pre nego što stignete do njih. ;) Evo šta treba da uradite:

DESNA VRATA: Pritisnite desno dugme. Pritisnite Gledanje ako vam je to prvi put da ubijete "viziju" vrata koja se otvaraju. Prevrnite se i trčite uz hodnik do prostorije sa vratima. Koristite sprint na pravim deonicama ali ga puštajte za bolje skretanje. Trčite oko leve strane bazena pa pravo do vrata desno. (Moguće je preskočiti bazen ali ćete mnogo češće upasti u njega nego što nećete.) Kada budete unutra, pritisnite dugme da spustite poklopac u srednjoj prostoriji. Skliznite niz rampe i pratite prolaz natrag do dugmića, uzimajući signalne rakete usput.

SREDNJA VRATA: Pritisnite opet desno dugme. Ponovite trčanje do srednjih vrata. Kada budete unutra, popnite se kroz otvor, pritisnite dugme da otvorite drugi poklopac u levoj prostoriji, i pratite hodnik da se spustite blizu dugmića.

LEVA VRATA: Pritisnite levo dugme. Ovde imate još manje vremena nego pre, ali ako sprintujete na pravim delovima kao i ranije, stićićete na vreme. Kada budete unutra, upotrebite rešetke na plafonu da se prebacite preko bazena. Pustite se i uhvatite ivicu. Popnite se u udubljenje i uzmite čaure za sačmaru, kristal i DRUGI SOLOMONOV KLJUČ (Solomon's Key).

Pratite podvodni tunel da izađete natrag u oblasti gde se prodaju karte. Ubijte propalicu koji vas očekuje pa upotrebite vaš novčić (penny) u četvrtoj mašini od šaltera da kupite KARTU (Ticket). (NAPOMENA: Ne zaboravite da pokupite kartu kada ispadne iz mašine na pod.)

LEVA STRANA POKRETNIH STEPENICA: Ovoga puta, izađite kroz vrata levo. Pokretne stepenice ovde vode dole do platforme sa ogrmnom gomilom zemlje. Jedan od Prokletih se pojavljuje i napada ovde. Iza gomile zemlje je ventilacioni otvor koji možete upucati da dođete do TAJNE #2 - jame u kojoj su čaure za sačmaru.

Ako želite, možete otrčati uz stepenice i ubiti besnog psa da vas ne bi iznenadio kasnije kada budete izlazili kroz zatvorena vrata na vrhu.

Ubijte 2 pacova na šinama. Onda skočite dole i idite desno. Još jedna propalica izlazi kroz vrata i beži u druga. Pratite ga brzo da vas ne bi udario nadolazeći voz. Upotrebite dugme unutra da otvorite dvoja vrata napolju. Ona desno sadrže kristal, a ona levo vode do bazena i zatvorenih vrata.

MASONSKI HRAM: Oblast koja vodi do hrama je lavirint prolaza, vrata i dugmića. Dijagram vam može pomoći da se snađete. I verovatno ćete hteti da snimite poziciju ovde u slučaju da se izgubite ili nešto pogrešno uradite. Pređite bazen i pritisnite dugme da otvorite vrata. Skrenite u prvi prolaz desno, pa opet desno. Pritisnite dugme ovde (B). Okrenite se, vratite se levo, pa idite desno niz dugi hodnik. Na kraju, malo levo je još jedno dugme (C); pritisnite ga. [Nemojte pritisnuti ono na kraju ovog hodnika (D).] Okrenite se i vratite se dugim hodnikom. Vrata desno su sada otvorena. Uđite i pokupite mali paketić u mračnom udubljenju. Sada pritisnite levo dugme (F), ali ne desno (E). Izađite iz ove prostorije kroz vrata desno i hodajte pravo preko hodnika. Okrenite se desno da budete licem prema prvom dugmetu koje ste pritisnuli nakon ulaska (B). Pritisnite ga ponovo (sada bu trebalo da je crveno). Okrenite se i hodajte napred pa na desno niz novootvoreni hodnik. Pratite ga, prolazeći pored dva udubljenja u kojima su još jedan mali paketić i MP5 municija. Nastavite do unutrašnjeg svetilišta masonskog hrama.

Uđite i idite desno. Upotrebite vaša dva Solomonova ključa u ključaonicama da otvorite vrata u prednjem i zadnjem delu prostorije. Idite oko ugla i pokupite kristal i Uzi municiju na podu naspram crvenih stolica. (Ako ih još nemate, dobićete UZIJE ovde umesto municije.)

Krenite prema zadnjem delu prostorije, vodeći računa da izbegavate lomljive podne ploče sa šiljcima ispod. Pretrčite preko ploča u malu prostoriju koju ste upravo otvorili. Zgrabite MASONSKI ČEKIĆ (Masonic Mallet) i skočite iz mesta preko šiljaka da zgrabite ivicu. Popnite se. Ubijte psa koji napada s leva. Onda se vratite u ugao sa ljubičastom zavesom do poda i lomljivom pločom. (Ne brinite; nema šiljaka ispod ovoga puta.) Idite iza zavese da uzmete UKRAŠENU ZVEZDU (Ornate Star) i MP5 municiju.

Izađite iz hrama kroz mala vrata u suprotnom uglu, koja su se otvorila kada ste upotrebili ključeve. Pokupite mali paketić i signalne rakete, pa pratite podvodni prolaz do prostorije sa nekoliko betonskih platformi. Popnite se na blok blizu gornjeg ulaza i skočite iz zaleta da uhvatite pukotinu. Puzite kroz nju i spustite se na platformu sa ogradom. Popnite se na višu platformu i skočite iz mesta iz ugla da zgrabite rešetku na plafonu. Prebacite se do zida, pa se pustite i uhvatite mali otvor. Popnite se i puzite kroz njega.

RAMPA ZA ULAZ NA PERON: Upotrebite vašu kartu u prorezu na rampi da dobijete pristup u sledeću prostoriju. Možete ubiti 2 pacova unutra sa ulaza. Ako ne uspete, pobrinite se za njih i tipa sa palicom istovremeno. Oduzmite mali paketić od tipa. Onda idite oko reda rampi i upotrebite Ukrašenu zvezdu da otključate prostoriju sa vatrom unutra. (NAPOMENA: Ako imate teškoća sa otključavanjem vrata, stanite tačno na sredinu vrata, umesto da stanete kod brave.) Još jedan tip istrčava. Ubijte ga pre nego što zapali Laru, pa uđite.

Ovo je TAJNA #3. Popnite se kroz otvor na tavanici. Pratite prolaz da se spustite u prostoriju sa kristalom. Vrata se automatski otvaraju i naći ćete se natrag na odmorištu iznad bazena. (Ubijte onog gadnog psa ako niste ranije.) Ponovite ono skakanje-penjanje-prebacivanje da se vratite u prostoriju sa rampama.

Ovoga puta idite desno, niz pokretne stepenice. Upotrebite Masonski čekić da otvorite vrata na dnu. Uzmite raketu u malom otvoru iznad. (Ovo je TAJNA #4.) Onda pritisnite dugme da otvorite poklopac u vagonu u blizini.

Izađite i idite dole u rupu levo. Dok prilazite, vrata desno se otvaraju i propalica izlazi da udara sirotu Laru. Sredite ga i uzmite mu mali paketić. (NAPOMENA: Ograđena staza sa koje je on došao vodi dole do platforme ispod desne strane pokretnih stepenica, ali nemojte još ići tim putem.) Nastavite niz tunel. Preskočite procep, ubijte psa malo dalje, i nastavite niz stepenice do platforme.

VAGON: Upucajte propalicu pre nego što stigne da povredi Laru. On će ostaviti još jedan mali paketić. Naći ćete još kristal udubljenju, signalne rakete na vrhu vagona, i veliki paketić i čaure za sačmaru u rupi u blatom ispunjenom, slepim miševima nastanjenom tunelu iza vatre.

Vratite se stepenicama do rupe. Spustite se i pratite tunel do poklopca ispod voza. Popnite se kroz otvor u vagon. Pritisnite dugme da izazovete potres i otvorite još jedan poklopac. Spustite se kroz njega i pratite tunel do otvorenog hodnika sa udubljenjima duž desne strane. Nastavite napred, ali NE PUCAJTE u člana bande koji istrčava iz udubljenja. Umesto toga, pratite ga iza ugla i pustite ga da otvori vrata za vas. Vratiće se sa drugom. Sada ih možete ubiti obojicu. (NAPOMENA: Ako ubijete onog prvog tipa pre nego što otvori vrata, nema šanse da dobijete poslednju tajnu.)

Uđite u prostoriju koju je tip otvorio, pokupite raketu i pritisnite 2 dugmeta. Jedno otvara drugi poklopac u vozu; drugo otvara vrata u prostoriji sa rolovom.

Vratite se pored udubljenja (pokupite mali paketić u poslednjem) prema mestu odakle ste ušli. Idite desno i gore kroz otvor u vagon. Pritisnite opet dugme, idite kroz drugi otvor poklopca i pratite tunel do otvora. Krenite zagrađenom stazom iznad šina. Idite niz rampu do platforme, spustite se u jamu, idite do prostorije sa drvenim sanducima, i popnite se kroz otvor poklopca. Uđite kroz novootvorena vrata desno - TAJNU #5. Ubijte još jednog lošeg momka, i pokupite gomilu korisnih stvari: MP5 municiju, municiju za Pustinjskog orla, veliki paketić i raketu (ili bazuku - BACAČ RAKETA, ako nemate oružje).

Pritisnite dugme da ponovo otvorite poklopac u vagonu. Onda izađite. Možda ćete sresti još jednog propalicu na dalekoj strani valike prostorije kada budete odlazili. (NAPOMENA: On se ne pojavljuje uvek. Možda zavisi od toga kako prilazite.) Vratite se do voza. Najbrži put je verovatno dole u prostoriju sa drvenim sanducima, preko rešetki na plafonu do bušilice, dole na šine, uz rampu, preko zagrađene staze, dole u rupu, gore kroz voz, i dole u hodnik gde ste ubili 2 tipa koji su otvorili vrata za vas.

Sada izađite iz nivoa tako što ćete skliznuti niz jednu od rampi.

Scena - za zapis pogledajte ovde.

[Prethodni nivo] [Sledeći nivo]

[Spisak svih nivoa]