ANTARKTIK nivo 1: ANTARCTICA (Antarktik - Severni pol)

Neprijatelja: 30 Predmeta: 28, plus PAJSER, 2 ključa i 4 kristala Tajne: 3

Potrudite se da pronađete sva tajna mesta da biste imali pristup do tajnog nivoa na kraju igre. U ovom nivou ćete pronaći UZIJE ako ih niste dobili u nekom ranijem nivou.

Ciljevi: Prvo, popnite se na brod da spustite gumeni čamac. Upotrebite ga da uđete u bazu. Uključite generator i nabavite ključ za kontrolu kapije. Upotrebite ga da otvorite kapiju koja će vam omogućiti da stignete do kancelarije doktora Vilarda.

Opis: Lara je stigla do broda, RX Eksplorera, koji je ukotvljen blizu baze. U vodi desno je municija za Pustinjskog orla. Uskočite da ih pokupite i popnite se iz vode na malo ledeno ostrvce što brže možete. Ili, pokupite ovu municiju kada budete imali gumeni čamac.

(NAPOMENA: Svetloplava linija na vašem ekranu meri koliko Lara još može da izdrži u ledenoj vodi a da se ne smrzne. Kada dođe do kraja, Lara će vrlo brzo umreti ako ne izađe iz vode. Možda ćete uspeti da se izvučete na teškim mestima tako što ćete snimiti poziciju pod vodom i ponovo je startovati. To resetuje merač. Samo pazite da ne snimite poziciju kada Lara već počne da se davi!)

Ako već niste na malom ledenom ostrvcetu blizu početne pozicije, skočite na njega sada. Kada budete na ostrvcetu, okrenite se prema KOLIBI. Preko vode, videćete ledenu platformu koja je ravna na levoj strani a strma na desnoj. Skočite iz zaleta da zgrabite ledenu platformu malo levo od mesta gde se savija. Ako zgrabite suviše daleko desno, Lara neće moći da se drži. (Pogledajte snimak da bi vam bilo jasnije. Uhvatite kod 'X'.)

Idite pored kolibe. (NAPOMENA: U njoj se nalazi TAJNA #3, ali prvo morate pronaći ključ da je otključate. Dobićete predmete iza ledenog prozora za minut.) Skočite iz zaleta preko kanala. Popnite se na snežnu platformu desno. Hodajte uz platformu dok ne dođete do strme rampe. Okrenite se i skočite na platformu desno. Odatle možete skočiti iz zaleta na ravno mesto na vrhu rampe. Skočite na vrh ledenog luka. (NAPOMENA: Možete videti paket za prvu pomoć iza ledenog zida dalje niz kanal. Njega ćete dobiti nešto kasnije.) Pređite most i skočite u pećinu desno. Sada pokupite stvari koje ste ranije videli - veliki paketić, raketu i kristal.

Vratite se preko ledenog mosta i idite dole levo. Nastavite duž obale paralelno sa brodom. Kada stignete do vode, plivajte do četvrtaste platforme napred i brzo se popnite na nju. Pustite Laru da se malo zagreje, pa plivajte do daleke platforme pored zida. Popnite se na sneg u uglu i skočite uvis da zgrabite drške na tavanici. Prebacite se skoro do kraja i spustite se na blok ispod. Skočite preko na palubu broda.

NA BRODU: Spustite se ispod palube. Idite niz rampu u prostoriju sa mašinom. Ubijte 2 člana posade u crvenim jaknama. Popnite se iza mašine i povucite prekidač da otvorite poklopac iza vas. Spustite se kroz otvor i ubijte još jednog člana posade u hodniku. Idite uz rampu, gde ćete sresti još jednog RX tehničara. Pritisnite dugme da otvorite vrata preko puta. Uđite unutra. (NAPOMENA: Vrata sa dugmićima ovde i ispod blizu prostorije s mašinom vode do hodnika koji ih povezuje. Nema potrebe da ih otvarate.)

Idite niz rampu desno prema žutoj cevi. Još jedan tip u crvenoj jakni pokušava da se kači s vama. Smaknite ga, uzmite njegovu municiju za Pustinjskog orla, pa se spustite kroz otvor u podu. Dok idete prolazom ispod još jedan tip će se prišunjati iza vas. Kada ga ubijete, on će ostaviti Uzi municiju. Popnite se uz merdevine i pritisnite dugme blizu okruglog prozora da spustite žuti čamac u vodu.

Popnite se natrag u prostoriju sa vodoravnom žutom cevi i idite u sledeću prostoriju. Popnite se kroz otvor u plafonu i pratite hodnik do gornje palube. Idite okolo na desno prema krmi [zadnjem delu broda]. Kada dođete do prekida u spoljnoj ogradi, skočite iz mesta da zgrabite ivicu otvora u ledenom zidu. Spustite se dole da nađete TAJNU #1 - MP5 municiju i kristal. (NAPOMENA: Ako nemate MP5 JURIŠNU PUŠKU, dobićete je ovde umesto municije.) Popnite se napolje i skočite natrag na brod.

LEDENI ZID KOD PRAMCA BRODA: Idite na prednji deo broda do kose, beličaste metalne stvari koja je držala čamac. (OK, baše se i ne razumem u te pomorske stvari.) Stanite kod njene osnove i skočite preko vrha. Držite Skok tako da umesto da sklizne niz drugu stranu Lara odskoči i dočeka se na snežnoj platformi preko vode. Hodajte do levog kraja i skočite na trouglasto ravno mesto. Onda još jednom skočite iz mesta oko ugla na sledeće ravno mesto levo. Popnite se u mali, pravougaoni otvor da nađete raketu. (Pogledajte snimak za detalje.) Siđite/skliznite dole na pravougaonu snežnu platformu na nivou vode i skočite iz mesta sa Akcijom da uskočite u čamac a da se Lara ne pokvasi.

(NAPOMENA: Ako niste uzeli municiju za Pustinjskog orla na dnu bazena na početku nivoa, možete ih sada lakše pokupiti tako što ćete parkirati čamac u blizini, uskočiti u vodu po municiju, pa se opet popeti u čamac.)

VODENI PUT PORED KOLIBE: Vozite okolo iza broda i kružite natrag prema kanalu blizu kolibe. Negde na pola puta niz kanal, s leve strane, je ulaz. Parkirajte čamac blizu otvora i iskočite (Kotrljanje + Levo). Popnite se uz ledene merdevine, skliznite niz rampu i skočite da zgrabite platformu iznad malog bazena. [Prim.prev: Ovo vam verovatno neće uspeti iz prvog pokušaja, pa ne bi bilo loše da snimite poziciju pre nego što skliznete niz rampu.] Popnite se i upuzite desno. Ovo je TAJNA #2 - veliki paketić koji ste videli iza ledenog prozora, zajedno sa malim paketićem i granatama. Ispuzite, pored otvora odakle ste došli, i do drugog otvora. Spustite se u vodu i požurite do čamca. Zagrejte se malo i dovezite se bliže onim signalnim raketama na dnu kanala. Onda ih možete pokupiti a da se ne smrznete.

STRAŽARNICA: Nastavite niz kanal i oko ugla do male zgrade sa RX Tech znakom, crnim metalnim šipkama iznad i metalnom kapijom malo dalje levo. Parkirajte čamac pored pristaništa, iskočite i ubijte naoružanog tipa. Primetite katanac na vratima kućice. Vratićete se kasnije s nečim da ga otvorite.

Idite okolo iza kućice. U vodi ispod ledene platforme desno je raketa. Brzo je pokupite. Sada se popnite na kutiju i skočite uvis da uhvatite metalnu građevinu. Prebacite se preko na drugu stranu. Kada stignete do kraja, prebacite se desno i spustite se na sneg.

REKS-TEK BAZA: Skliznite dole blizu ugla. Smaknite tipa u prolazu i nastavite do nekih zgrada, uključujući KULU SA RX-TECH LOGOM sa strane. Ubijte psa čuvara. Pokupite čaure za sačmaru u uglu iza zelene zgrade sa tri bureta sa strane. (NAPOMENA: Naićićete na nekoliko dugmića koji još ne rade, ali proradiće kada uključite generator.)

Idite u mračni prolaz naspram mesta odakle ste ušli. Ubijte još jednog tipa i njegovog psa usput, i pokupite municiju za Pustinjskog orla. Nastavite do otvorene oblasti. Naći ćete još čaura za sačmaru ispod UZDIGNUTOG REZERVOARA ZA GORIVO.

Uđite u otvor snežne pećine odmah iza krivine cevi koja vodi iz rezervoara s gorivom (ne u rupu u koju ide cev, niti u pećinu iza rupe). Ovaj prolaz vodi do zgrade koju čuvaju 2 haskija. Električna vrata se stalno otvaraju i zatvaraju. Tretirajte ih kao sečiva i protrčite kroz njih čim počnu da se otvaraju. Idite uz stepenice do kancelarije, gde ćete sresti 2 tipa s pištoljima. Jedan ostavlja mali paketić kada ga ubijete. Upotrebite dugme blizu stolova da otvorite orman u blizini. Unutra je još jedan mali paketić. U metalnoj prostoriji iza kancelarije naći ćete PAJSER (Crowbar). Još jedan RX grubijan dolazi iza vas. Ubijte ga i uzmite njegove čaure za sačmaru. (NAPOMENA: Ako nekim ukletim obrtom sudbine još nemate SAČMARU, dobićete je ovde umesto čaura.) Vratite se niz stepenice, pored vrata koja lupaju, i smaknite još jednog tipa u crvenoj jakni napolju.

Vratite se u oblast sa uzdignutim tankom. Onda pratite mračni prolaz natrag u oblast sa kulom. Možete se popeti uz jedan od potpornih stubova. Popnite se do prostorije na vrhu. Povucite prekidač da otvorite poklopac na krovu povezane zgrade. Upotrebite pajser da razvalite katanac na vratima i izađite. (NAPOMENA: Ne zaboravite da ponesete pajser sa sobom; trebaće vam opet.)

Upotrebite držače da se prebacite na sledeći krov. Pratite staze okolo do daleke desne. Na kraju ćete naći mali paketić. Vratite se na krov sa poklopcem i spustite se kroz otvor. Tabela na zidu na kojoj piše "FUEL SUPPLY" (snabdevanje gorivom) pokazuje raspored ventila koji aktivira generator - zeleno, crveno, zeleno, crveno, računajući od vrha (generatora) do dna (rezervoar s gorivom). Povucite prekidač da otvorite izlaz. Jedan tip vas čeka napolju kod rezervoara. On nosi mali paketić.

Pratite cev od rezervoara s gorivom dole u otvor. Idite kroz prostoriju na dnu i popnite se merdevinama na drugoj strani. Namestite VENTILE za gorivo da odgovaraju dijagramu: prvi pokazatelj je već na crvenom, pa ga ne dirajte. Kod drugog, okrenite ventil tako da pokazatelj bude na zelenom. Ostavite treći (već je crveno), ali okrenite četvrti da pokazuje zeleno.

Zgrabite kristal pored desnog ventila, idite kroz vodu i popnite se uz merdevine. Izaćićete u ŠUPI S GENERATOROM. Idite kroz vrata do generatora. (NAPOMENA: Ako ste ovde ranije istraživali, ova vrata su bila zatvorena.) Pokupite veliki paketić u uglu iza generatora, pa upotrebite prekidač da uključite struju.

Napolju je još jedna delimično porušena zgrada. Oprezno istražite unutrašnjost. U zadnjem delu kantine naći ćete mutanta koji bljuje otrovni zeleni gas pre nego što umre.

Napustite ovu oblast kroz ledeni tunel levo. On vodi do ŠTENARE. Pritisnite dugme na ogradi da otvorite levi boks. Ubijte psa. Onda pritisnite drugo dugme na ogradi između dva boksa da otvorite vrata tamo. Moraćete se pobrinuti za još 2 psa pre nego što pritisnete treće dugme da otvorite vrata zgrade. U kancelariji čeka još jedan pas. Možete takođe naći Uzi municiju u jednom udubljenju i KLJUČ ZA KONTROLU KAPIJE (Gate Control Key) na niskoj platformi. (NAPOMENA: Ako nemate UZIJE, dobićete ih ovde umesto municije.) Još jedan naoružani tehničar će ući da istražuje kada uzmete ključ.

Kada ga sredite, krenite levo kroz još jedan ledeni tunel. Ubijte tipa koji vreba u prolazu i priđite drvenom mostu. Haski dole ispod mosta čuva granate. Možete ga upucati odozgo pa sići dole po municiju. Popnite se gore i pređite most. U sledećoj oblasti, idite levo kod zgrade (gde ste videli tabelu za snabdevanje gorivom) i kroz mračni hodnik da se vratite u prvi deo baze. Idite kroz sledeći tunel napred levo, koji će vas odvesti natrag do oblasti sa metalnom građevinom. Prebacite se držačima natrag do stražarnice gde ste ostavili čamac.

NATRAG KOD STRAŽARNICE: Idite ispred kućice i upotrebite pajser da provalite vrata. Čuvar u crvenoj jakni će stići kada uđete unutra, pa budite na oprezu. Upotrebite ključ da aktivirate mehanizam za kontrolu kapije. Onda pritisnite dugme da podignete kapiju.

Sedite u čamac i vozite kroz kapiju u kanal iza. Iskočite kod platforme sa zastavom i naoružanim tipom. Ubijte ga i uzmite njegovu Uzi municiju. Parkirajte čamac pored platforme u uglu naspram platforme sa zastavom. Skočite u vodu, zgrabite KLJUČ OD KOLIBE (Hut Key) iz udubljenja i brzo se popnite natrag u čamac. Vozite natrag niz kanal prema stražarnici. Skrenite desno tamo i pratite kanal natrag do kolibe na početku nivoa.

NATRAG KOD KOLIBE: Upotrebite ključ od kolibe da otključate vrata. Ubijte psa koji će izjuriti. Onda uđite da dobijete TAJNU #3 - kristal, Uzi municiju i signalne rakete. Sedite u čamac i vratite se u oblast gde ste dobili ključ od kolibe. Nastavite niz kanal, pored stražarnice, kapije i platforme sa zastavom. Malo dalje, stanite da uzmete čaure za sačmaru sa platforme levo.

Kada dođete do ćorsokaka, iskočite iz čamca u ulaz. Popnite se uz sneg do brvnare. Ubijte tipa u crvenoj jakni na ulazu. Onda idite uz brdo i okolo (pazite na otvoreni šaht lifta) da priđete zgradi, gde ćete morati ubiti još jednog tipa. Idite okolo do prednjeg dela zgrade da završite nivo.

Scena: Lara ulazi u brvnaru i nalazi dr. Vilarda kako sedi za stolom i jede supu od paradajza i sendvič.
Vilard: "Zdravo! Uđi. Osećaj se kao kod kuće. Završiću za minut."
Lara: "Kod kuće?! Upravo sam srela čoveka koji bi mogao biti i čudovište iz "Muve"."
Vilard: "Fascinantno, zar ne?"
Lara: "Bio je tvoj sopstveni radnik!"
Vilard: "On je bio molekularni biolog. Bio bi intrigiran sobom. Zahvaljujući ovom materijalu, njegovi geni skočnog zgloba su bili umnoženi. Uradi to, i kompleksnost naših tela će se povećati više nego što možemo pojmiti. Ali ovo je tek delić njegovih mogućnosti. Izloženost mog partnera je došla od materijala kojim je natopljen krater meteora. Pravi kapaciteti leže u njegovom jezgru. Sa ovim artifaktima za koje si se toliko vezala, dobiću pristup."
Lara: "Ali ti nemaš kontrolu nad ovim!"
Vilard: "Ovde se ne radi samo o lakomom množenju mutanata. To je potpuno prirodno ubrzavanje evolucije. Prava živa laboratorija podstaknutog života."
Lara: "Ne žele svi da budu zamorci! Sa više ekstremiteta, ili bez!"
Vilard: "E pa, to je šteta. Ovde je predugo sve išlo po principu pogodaka i promašaja. Sada kad je prava prilika, ne mogu odustati. Polinežani su bežali u neznanju. Darvinovi polu-debilni mornari takođe. Ironično, zbog toga je sam Darvin propustio ovaj ugao u evoluciji. Hmm. Ali sada sam ja ovde. Imam pristup, znanje, artifakte."
Lara vadi pištolje: "Da, ali si naleteo na mene u Indiji i poslao me da ih pronađem za tebe, doveo me ovde da slušam ove nebuloze. Tvoje shvatanje prave prilike je... loše!"
Vilard: "Ne znam baš!" Vilard otima torbu s artifaktima i beži u rudnik, a Lara naravno juri za njim.

[Sledeći nivo]

[Spisak svih nivoa]