Nivo 11: TIBETAN FOOTHILLS (Tibetanski brežuljci)

Neprijatelja: 33 Predmeta: 22 (26) plus 2 ključa i 3 tajne

(NAPOMENA: Postoji i opis ovog nivoa bez upotrebe motornih sanki, "Tibet pešice".)

(Kod nađenih predmeta broj u zagradi pokazuje ukupan zbir uključujući ekstra predmete koji se dobijaju za pronalaženje sve tri tajne.)

Nivo počinje sa filmom: Sada kada ima Anđela, Lara se vraća na površinu, krade Bartolijev avion i odleće na Tibet. (Obratite pažnju na Larin izraz lica dok posmatra udobnu pilotsku kožnu jaknu na ko-pilotskom sedištu. Samo ovaj pogled vredi koliko igra košta!) Na žalost, tehnički problemi (prim.prev.: nedostatak goriva, čini mi se) sprečavaju je da sleti pred ulazna vrata Barkhang manasitra i avion pada na obronke Himalaja.

KANJON I JEZERO: Ubijte pticu pa skočite u otvor desno. Ispod je dugačka rampa sa snežnom lavinom na vrhu. Skliznite dole, trčite i skočite preko prvog naleta snega, pa skrenite u udubljenje levo da izbegnete drugi. Kada opasnost prođe, napustite udubljenje i krenite dole na desno prema mestu gde je sneg završio. Primetite polu-providni ledeni zid. Upucajte ga kao prozor, ubijte leoparda koji vreba unutra i uđite u otvor da nađete 2 seta municije za automatike. Sada nastavite uz brdo do mesta odakle je lavina krenula i popnite se u pećinu.

Napred je još jedan zid od leda. Potrčite uz rampu skočite kroz led. Počećete da klizite, pa skočite i zgrabite zid ispred. (NAPOMENA: Pogledajte teksturu zida. Kasnije će biti dosta takvih ledenih merdevina. Možete ih prepoznati po ovakvoj teksturi.) Popnite se do gornjeg desnog ugla i pomerajte se dok ne budete iznad vrata. Spustite se dole i pratite ovaj prolaz da izađete iznad malog jezera. Primetite kolibu i motorne sanke u daljini. Tamo ste krenuli, ali prvo...

Pazite na 2 ptice, koje će vas napasti na različitim mestima u vašem istraživanju ove oblasti. Okrenite se pa odskočite i visite sa ivice. Spustite se na platformu ispod. Visite i pustite se opet na platformu sa ulazom.

(NAPOMENA: Ovde možete ići prečicom, kojom ćete stići do kolibe mnogo brže ne propuštajući ni jedan predmet. Međutim, propustićete ubijanje jednog neprijatelja, orla. Kada prvi put izađete iznad jezera okrenuti ka kolibi, okrenite se i spustite se na kosu platformu ispod. Skliznite i uhvatite ivicu, ali se nemojte spuštati. Umesto toga, pomerajte se desno i popnite se. Okrenite se prema vodi. Vidite li onu platformu sa velikim paketićem dole preko vode? Pažljivo se namestite i skočite iz zaleta na stene desno od paketića. Skliznite dole, uzmite paketić i nastavite sa opisom dole kod *. Ova sekvenca je prikazana na ovom snimku.)

(Ako u bilo kom trenutku upadnete u vodu i ne želite da startujete snimljenu poziciju, postoji mala snežna platforma na koju se možete popeti iz vode. Ledene merdevine tamo će vas odvesti natrag do platforme ispod ulaza. Odatle možete ili pokušati sa velikim skokom za prečicu ili se spustiti do ulaza ispod i ići okolo.)

Pratite prolaz do procepa sa ledenicama na tavanici preko puta. Skočite u vodu i popnite se, sačekavši da ledenice padnu pre nego što produžite. Kada dođete do još jednog otvora iznad vode, krenite na desno i popnite se preko stena u prolaz. Doći ćete do raskrsnice. Ako krenete napred doći ćete do ćorsokaka kod zatvorene kapije. (NAPOMENA: Možete videti prvu tajnu iza, ali dobićete je kasnije sa druge strane.) Za sada, idite dole kroz otvor levo. Skliznite niz kosinu do prostorije sa barom i još ledenica. Držite se levog zida i hodajte polako napred tako da ledenice padaju ispred Lare. Nastavite dok ne izađete na još jednu platformu iznad vode.

Dođite do velikog paketića: skočite iz zaleta na daleku stranu kosog bloka između platforme na kojoj se nalazite i one sa paketićem (bliža strana je suviše strma da bi mogli stajati na njoj). Odatle, skočite opet iz zaleta da uhvatite platformu sa paketićem. U jednom trenutku će doleteti još jedna ptica.

(*) Posled uzimanja paketića, okrenite se ka zidu litice, pa skočite ukoso na snežnu platformu napred i na levo. Popnite se uz sneg do vrha kanjona.

KOLIBA I MOTORNE SANKE: Krenite ka kolibi i eliminišite 2 tipa s pištoljima koji pokušavaju da vas zaustave. Uzmite njihov veliki paketić i 2 seta municije za automatike. Idite do manje od dve kapije desno i uzmite TAJNU #1, Srebrnog zmaja. Sada ukradite MOTORNE SANKE i krenite u pećinu u kojoj nema kapije. (NAPOMENA: Kontrole za motorne sanke su iste kao i za motorni čamac. Biće vam potreban turbo/taster za Akciju za ekstra snagu da bi preskočili veće provalije.) Naoružani tip vam staje na put, pa ga pregazite. Pokupite njegove čaure za sačmaru pre nego što krenete dalje.

OTVORENA SA RAMPAMA I PLATFORMAMA: Nastavite do velike prostorije sa nekoliko rampi. Na dalekom kraju je otvor pećine zagrađen sa dva velika ledena bloka. Lakše ćete ići dalje ako ih prvo pomerite. Uđite u pećinu kroz manji otvor levo (skočite sa uzdignute platforme da ga dosegnete). Ubijte 2 leoparda koji tamo vrebaju, pa sklonite blokove sa otvora.

Vratite se na motorne sanke i namestite ih da uskočite u pećinu. Najbrži način je da se vozite uz široku rampu u sredini otvorene oblasti (pod uglom od 90 stepeni u odnosu na platforme koje vode do izlaza). Da bi to izveli, postavite Laru na motornim sankama sa kamenim stubom iza nje i na desno. Vozite uz rampu ukoso tako da poletite sa gornjeg desnog ugla, pritisnite taster za Desno dok ste u vazduhu da se dočekate na platformu okrenuti ka desnom zidu, i nastavite da ubrzavate da bi produžili prema zidu. Ili, ako ste dobri sa kontrolama, pritisnite Rikverc kada motor doskoči na platformu da ne bi otišli preko ivice u jarak iza. (Pogledajte snimak ako treba da se orijentišete.)

Sada okrenite motor i namestite ga paralelno sa platformom. Pritisnite Napred i Akciju (za turbo ubrzanje) da ga oterate preko platformi u otvor pećine.

KROZ PEĆINE I PREKO UZANOG MOSTA: Nastavite dalje, preskačući sledeću provaliju uz pomoć rampi s leve strane. Pratite prolaz levo dok ne dođete do provalije sa dva otvora napred, razdvojenih kamenim stubom. Siđite s motora i pratite desni zid pešice. (Možete ići i motorom, ali lakše je peške.) Pokupite 2 para granata na zemlji pored ledenih merdevina. Popnite se uz merdevine i povucite prekidač da otvorite kapiju negde napred. Dva loša momka izlaze, pa siđite i pobrinite se za njih. Uzmite njihov mali paketić i M-16 municiju pre nego što se vratite na motorne sanke.

Vozite dalje, uz levi zid, preko procepa i kroz kapiju koju ste upravo otvorili. Pređite visoki, uzani ledeni most, gazeći preko lošeg momka koji vam je na putu i njegova 2 druga u sledećoj oblasti. Produžite do sledećeg velikog procepa iznad duboke provalije.

VELIKI PROCEP: TAJNA #2, Zmaj od žada, je na platformi desno, odmah iza otvora pećine. Skočite iz zaleta na tu platformu. Kada uzmete figuricu, 2 leoparda se pojavljuju na rampi preko puta. Ubijte ih odavde.

Dole na dnu kanjona ispod platforme su 2 para granata u plitkoj rupi. Ako želite, možete sada sići niz ledene merdevine da ih uzmete, ili sačekajte da to uradite u povratku. Još 3 leoparda se pojavljuju na podu pećine kada siđete u rupu, pa brzo skočite natrag na snežnu platformu iznad i upucajte ih odatle. Popnite se na vrh ledenih merdevina, skočite iz zaleta natrag na rampu i popnite se na motorne sanke. Veliki procep sa dve rampe je vrlo širok - definitivno će vam biti potreban turbo (Akcija) da ga preskočite.

KLJUČ OD POKRETNOG MOSTA: Kada dospete na drugu stranu, siđite sa motora i produžite peške. Krenite prema desnoj strani sledeće provalije da aktivirate lavinu. Skočite na beli deo strmog poda, skliznite dole i uhvatite ivicu, pa se spustite i uhvatite otvor pećine ispod. Popnite se u pećinu i uzmite KLJUČ OD POKRETNOG MOSTA. Spustite se dole u prolaz i nastavite do ledenog zida. Upucajte propalicu na drugoj strani. Uđite u sledeću sobu, aktivirajte zamku sa ledenicama, pa povucite prekidač da otvorite kapiju iznad.

Uđite u paćinu ispred. (Iznad je veliki procep koji ste ranije preskočili.) Ako niste uzeli granate u rupi na drugoj strani dna kanjona, uradite to sada, i ubijte leoparde koji se pojavljuju. Popnite se ledenim merdevinama pored drvene kapije kroz koju ste doši da dođete do svojih motornih sanki.

Vozite preko pećine, koristeći turbo da ostanete na kosoj površini duž desne strane jame i vodeći računa da izbegnete eventualne preostale snežne gromade. Nastavite do sledeće velike pećine.

POKRETNI MOST I KLJUČ OD KOLIBE: Upotrebite ključ koji ste pronašli da podignete POKRETNI MOST. Onda ga pređite ili peške ili na motornim sankama. Trčite/skačite preko ravne oblasti desno, izbegavajući lavinu. Čućete grmljavinu kada se snežni zid obruši, blokirajući put kojim ste došli. Nastavite napred i na levo do duboke provalije. Skočite na platformu levo, skliznite i uhvatite ivicu, pa se pomerajte preko provalije na drugu stranu. Nastavite dok ne izađete ponovo u prostoriji sa mostom.

(NAPOMENA: Prethodnu sekvencu sa mostom i lavinom možete izvesti i na motornim sankama ako vam se tako više sviđa.)

Pri dnu velike gomile snega je KLJUČ OD KOLIBE. Kada mu priđete, zloća na motornim sankama dolazi kroz otvor između potpornika mosta. Pucajte u njega, dok izbegavate njegove metke kao ludi. Ili, možete 0se popeti na sneg desno od ključa i upucati ga odatle. Samo pazite da stojite prema prednjem delu bloka. On može voziti preko snega iza Lare, ali ne može zaokrenuti dovoljno oštro da bi pregazio. (Pogledajte snimak koji pokazuje ovo "sigurno" mesto.) Kada konačno bude mrtav, uzmite CRVENE motorne sanke (njegove su vrlo kul sa oružjem i ostalim, ali nemaju turbo za preskakanje velikih procepa) i krenite natrag do kolibe.

(Još jedan način da se živi dočepate ključa jeste da parkirate motor blizu ključa, okrenutog ka izlazu, onda pokupite ključ, skočite na motor i izjurite napolje pre nego što pokvareni tip uspe da uhvati Laru na nišan. Nastavite dok ne izvedete veliki skok preko kanjona. On vas ne može pratiti na svojoj teškoj mašini.)

NATRAG DO KOLIBE: Moraćete stati kod snežne barijere odmah posle pećine sa rampama i pešačiti ostatak puta. Idite oprezno pošto gore čekaju 2 leoparda. Natrag kod kolibe, otključajte vrata i pokupite 2 mala paketića, 2 seta Uzi municije i 2 seta M-16 municije koji leže na podu pre nego što povučete prekidač. On otvara kapiju u pećini, i 3 Bartolijeva plaćenika istrčavaju. Kada ih ubijete, uzmite njihove stvari - veliki paketić, Uzi municiju i municiju za automatike, i pođite u pećinu.

PEĆINA SA TIPOM NA MOTORNIM SANKAMA: Produžite do velike otvorne oblasti gde ćete naći još jednog tipa na motornim sankama. Možete ga upucati dok ga izbegavate ili odmah otrčati do snežnog bloka, gde se možete popeti do relativne bezbednosti. Kada bude mrtav, pešačite ili uzmite njegov motor i vozite se dok ne dođete do duboke provalije. Sa vrha možete videti Zlatnog zmaja dole u malom otvoru. Ubrzajte i jurnite preko strme platforme s leve strane rupe. Onda se spustite ledenim merdevinama do dna. Čim dotaknete zemlju, skočite u stranu da izbegnete snežne gromade. Sačekajte da prođe drugi nalet snega, pa pokupite zmaja, TAJNU #3 (zajedno sa 4 seta Uzi municije ako ste našli sve tri tajne). Popnite se opet gore i produžite pešice.

OTVORENA OBLAST SA TIPOVIMA NA MOTORNIM SANKAMA: Kada dođete do sledećeg velikog otvora, 2 tipa na motorima će vas čekati dole. Odmah se popnite na stenoviti zid desno i upucajte ih pre nego siđete dole. (M-16 odlično nišani, ali možete raditi i polako i koristiti pištolje dokle god uzmičete od ivice kada se budu vozili pored pucajući.) Ili, dovezite druge crne motorne sanke iz prethodne oblasti i koristite njih.

PEĆINA SA BAZENOM I IZLAZNI TUNEL: Produžite dole niz brdo do zida, u kome ćete pronaći pokretni blok. Gurnite ga dva puta da uđete u pećinu u kojoj čekaju još 2 loša momka. Još jedan propalica vreba u pećini ispod, na platformi s desne strane. Eliminišite ga pre nego što krenete dole.

(Ako niste baš zapeli da pobijete sve neprijatelje, možete iskoristiti mali trik pri ulasku u ovu sobu. Kada gurnete blok dvaput pa skočite na vrh bloka ili desno, 3 loša momka će vas čekati iza. Ali, ako skočite levo od bloka, neće ih biti!)

Da siđete do dna, postoji više načina. Najlakši su sledeći: (1) Vozite motorne sanke preko ivice i Lara će iskočiti i bezbedno upasti u vodu. (2) Dođite do desne strane ivice litice. Okrenite se, odskočite i uhvatite ivicu, i pomerajte se skroz do zida levo. Spustite se na sneg ispod. Lara će skliznuti do ravnog mesta na ledenoj platformi. (Snajperista nije nosio ništa vredno, pa se ne morate mučiti da odete do pećine s lešom.) Okrenite se (tako da je Lara leđima okrenuta ka bazenu) i opet se spustite, ili skočite iz zaleta sa ugla ledene platforme da Lara upadne u vodu. (NAPOMENA: Postoje snimci za ovaj deo na drugoj strani odeljka "Tibet pešice".) Plivajte preko bazena do daleke leve strane. Uđite u mali tunel u uglu. Pratite ga do sledećeg nivoa.

[Prethodni nivo] [Sledeći nivo]

[Spisak svih nivoa]