Nivo 2: TEMPLE OF THE CAT (Mačji hram)

Neprijatelja: 42 Predmeta: 63 (uključujući Uzije i 7 ključeva) Tajne: 4

U ovom nivou ćete pronaći MAGNUME i SAČMARU ako ste propustili da ih nabavite u prethodnom nivou.

Upotrebite prekidač da otvorite poklopac. Spustite se i uzmite 2 seta magnum municije iz udubljenja i sa platforme. Nastavite uz rampu do otvora desno. Unutra su tri kaveza sa mumijom i 2 mala paketića. Prekidač otvara sva tri kaveza. Kada pokupite oba paketića mumija se budi. Kada je ubijete, pomerite prekidač u početnu poziciju da otvorite zlatna vrata pri dnu rampe. Još jedna mumija vreba unutra. Ubijte je i uđite u hodnik. Ovo je TAJNA #1. Idite do vrha prolaza, ali čuvajte leđa - 2 pantera napadaju od pozadi kada dođete do stvari. Kada budu mrtvi, pokupite 4 seta magnum municije. (NAPOMENA: Umesto jednog seta municije dobićete MAGNUME, ako ih niste pokupili u prethodnom nivou.)

(Prim.prev. Lak način da sredite pantere je ovaj: pre poslednjih par stepenika se okrenite i skačite ka municiji unazad. Čim se panteri pojave, potrčite natrag ka ulazu, skačući usput (skokovi iz zaleta su brži od samog trčanja). Tempirajte skokove tako da uskočite u ulaz, pa odatle lepo upucajte zveri iz pištolja.)

Idite natrag uz prvu rampu do pustinje iznad. Pratite stazu desno i u uglu skočite ukoso na desno na zabačeni deo staze da nađete 2 kutije čaura za sačmaru. Vratite se na glavnu stazu i nastavite napred.

2 mumije vrebaju okolo. Skočite na blok levo da ih ubijete sa sigurnog mesta. (Ako skočite na piramidu možete naleteti i na jednog pantera.) Na niskom bloku pored kamenog ispusta su čaure za sačmaru. Dalje levo od zgrada je oblast sa nekoliko kotrljajućih stena poređanih gore. Pazite da vas ne spljeskaju kada budete išli po 3 kutije čaura. (NAPOMENA: Umesto jedne kutije čaura dobićete SAČMARU ako je nemate.)

Idite okolo do desne strane piramide gde ćete videti pokretni izrezbareni kameni blok i otiske šapa koji vode niz stazu. Pomerite blok i uzmite čaure za sačmaru ispod. Onda pratite stazu do malog bazena. Uskočite, povucite podvodnu polugu, i brzo se popnite na obalu da ubijete krokodila koga ste upravo oslobodili. Opet povucite polugu da uđete kroz ulaz kroz koji je krokodil došao. Vrata se zatvaraju za par trenutaka, pa plivajte brzo. Uzmite UKRAŠENI KLJUČ sa dna i vratite se do piramide.

Popnite se na prvi sprat piramide i ubijte pantera (ako niste ranije). Još jedan panter se pojavljuje kada dođete do četvrtog sprata. Na vrhu, blizu ograde, su mali paketić i čaure. (Ako skočite na postolje sa statuom mačke, dobićete sjajan pogled na mesto iz širokog ugla.) Dva bloka u uglu ispod postolja su pokretna. Povucite levi blok na stranu, pa ga gurnite dalje tako da možete izvući drugi blok. Iza drugog bloka je otvor. Spustite se u sobu u kojoj ćete naći veliki paketić. Prekidač otvara obližnja vrata. U sledećoj sobi je još jedan UKRAŠENI KLJUČ. Popnite se gore i napolje, i pokupite čaure za sačmaru sa jednog od prozora pre nego što se spustite na zemlju.

Pređite preko piramide do suprotnog ugla, iznad bazena gde ste ubili krokodila. Upotrebite dva ključa da otvorite velika vrata. Unutra u levom uglu je prekidač koji pali svetlo; NEMOJTE GA JOŠ DIRATI. Prvo, idite desno, sa oružjem na gotovs. Srešćete jednog pantera usput. (Ako imate teškoća u mraku, pokušajte da stavite monitor na svetlije ili pucajte iz pištolja.) Nastavite dok ne dođete do osvetljene oblasti sa velikim paketićem. Ovo je TAJNA #2. Paljenje svetla zatvara ova vrata i više ih ne možete otvoriti.

Sada, ako hoćete, vratite se i uključite svetlo, ili samo nastavite do sledeće osvetljene sobe. Poklopac u podu se otvara prekidačem u udubljenju iza ulaza u sobu. Spustite se na blok iznad poda punog otvora. Ispod su staza i bazen. Možete upucati pantera koji šeta dole odozgo. Pratite prolaz, vodeći računa da ne propadnete kroz rupe, dok ne dođete do para prekidača. Pomerite levi, pa onda desni, pa se spustite u vodu ispod i plivajte kroz vrata koja ste upravo otvorili. (Ona se uskoro zatvaraju, ali kada se saberete, imaćete sasvim dovoljno vremena da prođete. Ako ne uspete, možete se opet popeti gore do prekidača kroz jedan od otvora u plafonu blizu zida.)

Par krokodila vas očekuje u sledećoj podvodnoj sobi. U tavanici, odmah iza velikih vrata, postoji pravougaoni otvor. Popnite se tamo da ih upucate i pokupite 2 mala paketića i UKRAŠENI KLJUČ. Plivajte do sledeće sobe. Pokupite 2 seta municije za magnume iz podvodnih udubljenja, pa se popnite iz bazena u jednom od uglova. Ova soba ima brojne stepenike sa ukrasnim motivima mačaka koje trče.

Pokupite još jedan UKRAŠENI KLJUČ na niskom stepeniku sa mačjim licem. Ubijte pantera koji napada. Ispod pokretnog bloka na drugom spratu je magnum municija. Treći UKRAŠENI KLJUČ je na spratu iznad. Uz njega ide i jedan panter. KLJUČEVI 4 i 5 su na kamenim stepenicima sa obe strane polukružnog prozora s rešetkama. Njih čuvaju još 2 pantera, po jedan iznad svakog. Trebalo bi da ih možete upucati odozdo.

Upotrebite 5 ključeva u ključaonicama na gornjem spratu. To otvara vrata u sobi levo od ključaonica. Uđite i spustite se na ravni blok, pa se spustite još niže. Skačite preko šiljaka u udubljenja po mali paketić i čaure. Skočite iz zaleta iz ravne oblasti u sredini u otvor na vrhu kratke rampe. Prekidač u prolazu iza otvara zlatna vrata u sobi iznad. Popnite se opet gore i uđite u tu sobu.

Otvor u podu vodi u veliku podvodnu oblast. Okrenite se prema vratima kroz koja ste ušli. Skočite u vodu i plivajte na desno. Pokupite Uzi municiju i popnite se iz rupe. Upucajte krokodila ako možete, ili se samo trudite da ga izbegnete. Idite opet u vodu i ovoga puta plivajte kroz otvor pravo napred (ispod ulaza u sobu iznad). Sa spoljnim zidom (onim sa ukrasnom ivicom) s leve strane, plivajte manje-više u smeru skazaljke na satu oko ivice sobe. Pokupite još Uzi municije. Vratite se do otvora po vazduh ako morate. Idite opet istim putem u smeru skazaljke na satu dok ne dođete do poluge na levom zidu. Povucite je da otvorite druga zlatna vrata u sobi iznad. Vratite se u nju i idite kroz vrata.

U ovoj sobi su 2 ploče koje reaguju na pritisak sa naslikanim licima faraona. Stanite na obe i vrata će se otvoriti. Iza su 2 mumije kojih se morate rešiti. Kada eksplodiraju, uđite. Pomerite 2 prekidača da pomerite stenu koja blokira sledeća vrata i otvorite druga vrata u uglu velike sobe u kojoj ste našli ključeve. Jedan krokodil vreba iza, pa spremite oružje. Kada bude mrtav, pokupite mali paketić, čaure i magnum municiju. (NAPOMENA: Umesto čaura dobićete SAČMARU ako je još nemate.) Popnite se i pratite prolaz do otvora iznad bazena u koji se možete spustiti.

Popnite se do sobe u uglu levo od prozora s rešetkama. Pokupite UZIJE (ili Uzi municiju) sa postolja. Primetite 8 mumija u udubljenjima duž rampe. One oživljavaju kada dođete do određenih tačaka u sobi, tako da ne morate žuriti sa istraživanjem, ali načuljite uši da čujete njihovo režanje na vreme i nećete se morati boriti sa više od dve odjednom. Možete pokupiti stvari oko rampe pre ili posle ubijanja mumija. Sve u svemu, ima 4 seta Uzi municije i mali paketić.

Krenite niz rampu do peskovite oblasti i krenite levom stazom. Pokupite veliki paketić u zadnjem levom uglu, i 2 mumije će se probuditi. Možete ostati gore u oblasti gde je bio paketić ili skočiti na jedan od blokova sa obe strane ulaza u peskovitu oblast da ih ubijete. Sledeće 2 mumije se bude kada pokupite Uzi municiju u suprotnom uglu. Još 2 mumije oživljavaju kada priđete prekidaču na drugoj strani peskovite oblasti. Mumija #7 se budi kada pomerite prekidač. To otvara zlatna vrata blizu platforme na kojoj ste našli Uzije.

Idite kroz zlatna vrata i uz stepenice, ali čuvajte leđa: tada se budi mumija #8. Na vrhu stepeništa, stanite u desni ugao. Odstupite dva koraka i skočite iz mesta na ravni blok ispod (ili pretrčite preko ugla da padnete na blok). Spustite se na sledeći niži blok, pa opet skočite iz mesta na platformu na drugoj strani procepa. Skočite iz zaleta ukoso na levo preko šiljaka na ravnu površinu iza. Odatle skočite na blok u sredini i pokupite Uzi municiju. Uhvatite pukotinu iznad i pomerajte se levo ili desno dok se ne budete mogli popeti. Popnite se do mačje statue i idite iza nje. Prekidač ovde otvara zlatna vrata u sobi pri dnu stepeništa i produžuje most do stepenica.

Umesto da se vraćate preko mosta, spustite se na blok sa leve ili desne strane, zatim blok još niže, i sa njega na pod (ne na šiljke). Uđite u sobu iza po TAJNU #3, Uzi municiju i veliki paketić. Rampa vodi natrag do vrha, ali pazite na kotrljajuće stene. Izbegnite prvu tako što ćete se prevrnuti i istrčati iz tunela. Drugu ćete izbeći trčeći uz rampu u udubljenje s leve strane. Skrenite u sledeći prolaz levo i upucajte pantera. Pokupite čaure i mali paketić u udubljenjima levo. Rešetke su sada otvorene pa možete skočiti i uhvatiti jedan od stepenika da se vratite na početak stepenica.

Panter vas očekuje u sobi koju ste upravo otvorili, pa spremite oružje pre nego što uđete. Primetite zlatne poklopce na obe strane sobe. Za sada, idite prolazom u zadnjem desnom uglu. Srešćete krokodila usput. Na mestu gde se prolaz širi u sobu sa palmama naći ćete mali paketić u udubljenju desno. Nastavite do sobe sa bazenom. Uzimanje velikog paketića čini da se pojave još 2 krokodila. Treći krokodil vreba u bazenu. Ubijte ga i povucite podvodnu polugu da otvorite par zlatnih poklopaca u prvoj sobi s palmama. Vratite se tamo i popnite se u sobu iznad.

Stajanje na faraonovo lice u sredini otvara poklopac. Na podu sobe ispod su čaure za sačmaru i mali paketić. Sledeća vrata se otvaraju kada se približite. Soba iza sadžri 6 prekidača; svaki par otvara jedna od 3 vrata. Vrata u sredini imaju lobanje iznad. Otvorite ova vrata, ali nemojte ulaziti; to je zamka.

[NAPOMENA: Ako ste ludi za izazovima, moguće je proći kroz ovu sobu. Evo kako: uđite i popnite se na drugi stepenik od vrha. Onda postavite Laru na zadnji levi ugao tog stepenika tako da gleda niz stepenice. Skočite unazad na najviši stepenik, i stepenice će se pretvoriti u kosinu. Takođe, 2 mumije će oživeti. Pritisnite i držite Skok i Levo, i Lara će skliznuti i skočiti na blok levo. Ubijte mumiju na ovoj strani, sklanjanjući se u ugao da vas ne bi oborila s platforme. Ubijte drugu mumiju bezbedno sa ove platforme. Skočite iz zaleta u ulaz da izađete. Ubijanje ove 2 mumije ne menja ukupni broj ubistava, pošto se 2 mumije koje biste sreli na plavoj terasi oko ogromne mačje statue kasnije neće pojaviti.

Takođe, postoje neke promene koje se javljaju posle ubijanja ove 2 mumije u sobi sa zamkom: na spratu sa plavom terasom, Lara može ući pravo u sobu kod stepenika koji idu gore, umesto da ide oko cele sobe, a mačkin jezik će već biti isplažen.]

Sada, stanite blizu ulaza ispod naslikanih lobanja. Kada stanete u ulaz otvaraju se četvrta vrata na dalekom levom kraju hodnika sa prekidačima. Uskoro se zatvaraju, pa se vratite u ulaz između prekidača i trčite/skačite da prođete kroz njih na vreme.

Iza tempiranih vrata je niz soba sa pokretnim blokovima. Prilično je komplikovano preurediti blokove da bi došli u svaku od tri sobe iza one prve. Napravila sam dijagram da bi bilo lakše za objašnjavanje. Svaki od pokretnih blokova je označen slovom. Različite faze preuređivanja su označene sa brojevima 1-8. Pokušala sam da napravim koristan opis i bez dijagrama, ali vizuelna pomoć svakako koristi.

(1) Kada uđete kroz vrata, pravo ispred vas je pokretni blok (A). Gurnite ga napred jedno, pa idite do njegove leve strane i gurnite ga opet (2). Pored prvog bloka je drugi pokretni blok (B). Povucite ga jednom, pa idite okolo na drugu stranu i gurnite ga u ulaz (3). Da oslobodili ulaz i izašli kasnije, moraćéte gurnuti prvi blok (A) u ugao na suprotnoj strani od prekidača tako što ćete ga jednom povući i jednom gurnuti. Sada, možete povući drugi blok (B) iz ulaza i gurnuti ga uugao pored prvog bloka (4). Pomeranje drugog bloka otvara drugu sobu, koja takođe ima pokretni blok (C), (4). Okrenite se ka bloku tako da ima slobodnih kvadrata sa one strane. Povucite ga jednom u sredinu sobe, pa idite okolo na desnu stranu i gurnite ga jednom (5). To otvara prolaz sa još jednim blokom (D), (5). Povucite ovaj blok 3 puta, pa idite okolo na suprotnu stranu i gurnite ga uza zid (6). Sada pomerite prethodni blok (C) uza suprotni zid, tako što ćete ga povući jednom da ga postavite ispred drugog bloka (D), pa ići iza njega i opet ga gurnuti (7). To oslobađa dovoljno prostora da pomerite sledeći blok (E), koje je u sobi iza (7). Povucite ovaj blok jednom da ga izvučete iz ugla, pa idite okolo na stranu i povucite ga 4 puta da ga donesete kroz ulaz u drugu sobu. Idite okolo na levo i gurnite ga uza zid pored drugog bloka (C), (8). U otvoru do poslednje sobe je još jedan blok (F), (8). Povucite ga dva puta da dođete do vrata iza. Ovo je TAJNA #4: mali i veliki paketić, čaure za sačmaru i Uzi municija.

Vratite se u hodnik sa 6 prekidača. Zavisno od vaše strategije, odaberite jedna ili druga vrata sa mačjim motivima. Za maksimum ubistava, odaberite desna. Za 2 ubistva manje, leva. Ako uđete kroz desna, 2 mumije napadaju - jedna u predsoblju i druga u velikoj sobi iza. Ako uđete kroz leva vrata, nećete ih sresti. Treća mumija (ili prva, ako niste sreli one dve) vam se prikrada od pozadi kada krenete uz stepenice na zadnjem delu mačke-sfinge. Ako hoćete, popnite se na neki od blokova da je ubijete sa sigurnog mesta.

Gurnite pokretni blok u zadnjem delu mačke-sfinge. Pokupite mali paketić. Uđite u malu sobu i popnite se na blok sa mačjom facom. Okrenite se i uhvatite zlatnu platformu iznad. Popnite se, opet se okrenite i skočite iz zaleta na zlatnu platformu preko puta. Odatle, skočite iz zaleta na plavu platformu preko puta mačke-sfinge.

Krenite desno i idite celim putem oko ivice sobe, ubijajući 2 mumije usput. Uđite u sobu na uglu, pa produžite u sledeću sobu. (Opet, mumije se neće pojaviti ako ste ubili one dve u sobi sa zamkom ranije, i nećete morati ići terasom oko cele sobe da dođete do sobe u uglu.) Popnite se uz stepenice, spustite se na dnu sledeće sobe i pokupite Uzi municiju. Onda se popnite do malog otvora na vrhu. Odatle, moći ćete lako upucati pantera koji stražari u ustima velike mačke.

Skočite iz zaleta na zlatni blok, pa skočite na zlatnu stazu. Idite do kraja, skočite iz zaleta u udubljenje desno, pa još jednom na stub sa malim paketićem na vrhu. Odatle, skočite iz zaleta na izrezbarenu kamenu stazu, idite do njenog kraja i skočite iz zaleta da zgrabite vrh sledećeg stuba. Skočite uvis da zgrabite otvor iznad, popnite se i spremite oružje da ubijete mumiju koja dolazi stazom iz dalekog desnog ugla sobe.

Kada eksplodira, pratite stazu kojom je došla. Popnite se na vrh višeg izrezbarenog kamenog stuba (ne na platformu s mačkom). Sa stuba skočite iz zaleta na ravno mesto ispred mačkinog oka. Popnite se i napravite korak ili dva napred da namamite mumiju koja vreba iza. Ako ste slabi sa zdravljem ili ne volite da rizikujete, možete pažljivo skočiti natrag na ravno mesto ispred oka i ubiti mumiju odatle. Idite do zadnjeg dela glave i povucite prekidač da ispružite mačkin jezik. (Opet, ako ste ubili 2 mumije u sobi sa zamkom ranije, jezik će već biti isplažen.) Skliznite unatraške niz njušku i uhvatite kraj. Spustite se na jezik. (Ubijte onog pantera ako niste ranije.) Uđite u usta, pazeći na procep u podu, i povucite prekidač da otvorite zlatna vrata preko puta. Pređite jezik-most, idite do ivice i skočite prema statui mačke da završite nivo.

[Prethodni nivo]

[Sledeći nivo]

[Spisak svih nivoa]